Русия спря доставките на храни и стоки от Турция

Rusiya-embargo-Turtsiya-640x336

Русия спря доставките на хранителни и промишлени стоки от Турция в отговор на атаката на турските Военно-въздушни сили срещу руския бомбардировач Су-24. Вносители, цитирани от в. Коммерсант, съобщават, че срещат трудности при оформлението на товарите на митническите пунктове. 26 ноември вече официално може да бъде обявен като датата на налагане на ограничения върху вноса на провизии от Турция, чийто обем възлиза на $1 млрд. само за първите 10 месеца на тази година. Под заплаха е поставен и вносът на турски авточасти (на стойност 0,44 млрд. долара по данни от 2014 г.), което сериозно ще засегне руските заводи за сглобяване на автомобили.

Ембарго, както в случаите с ЕС, САЩ, Австралия, Норвегия и Канада няма да се въвежда, поне не и в краткосрочна перспектива, съобщават независими източници. В момента се определят механизмите, по които вносът да бъде ограничен, твърди служител на правителството. За тази цел може да бъдат използвани и забрани от Россельхознадзор и Роспотребнадзор, смята президентът на компания-вносител на турски провизии в Русия.

Он Россельхознадзор съобщават, че ведомството за сега не планира да засили контрола по отношение на турската продукция. От Министерството на селското стопанство заявяват, че в момента анализират ситуацията с доставките на храни от Турция. От Федералната митническа служба (ФТС) отказват коментар, вицепремиерът по селскостопанските въпроси Аркадий Дворкович също запази мълчание.

Но уведомления от ФТС, че руските митнически пунктове третират като рисков вноса от Турция, руските вносители получават още от сряда. Това означава, че митническата служба ще отказва оформяне на декларации на продукция, за която страна доставчик или страна получател се явява Турция. В случаите, в които инспекторът все пак реши да оформи документите по вноса, той трябва да съгласува това с всички ресорни отдели, да направи пълна проверка и да вземе проби, за да се провери съответствието с параметрите за безопасност и качество на продукта.

„От днес стоките с произход Турция са подложени на щателни проверки и най-строг контрол“, твърди вносител на риба. „По този начин, за съжаление, всички финансови загуби ще се понесат не от турските, а от руските предприемачи, тъй като те вече са извършили плащания по договорите и ще понесат неустойки заради престоите и недоставянето на продукцията“, обяснява председателят на Националната месна асосиация Сергей Юшин. Един от най-големите вносители на риба твърди, че на митницата камионите от Турция се отварят и е ясно, че турската продукция в най-добрия случай ще бъде задържана за неопределено време, а в най-лошия – унищожена.

Вносът от Турция в общия обем от руския внос на храни през 2014 г. заема 4%. През десетте месеца от тази година Турция е изнесла за Русия продукция на стойност $1 млрд., основно домати и цитрусови плодове. През миналата година от Турция са били изнесени 366 000 тона домати, което представлява 43% от целия внос на домати в Русия. „Тези обеми може да се заместят с продукция от Иран, Мароко, Израел, Азербайджан и Узбекистана“, коментира пред „Коммерсант“ министърът на селското стопанство Александър Ткачев. Цитрусовите плодове от Турция може да бъдат заместени с внос от ЮАР, Мароко, Китай, Аржентина, Израел, Абхазия и Грузия. В момента от Турция се внасят 25% от плодовете и зеленчуците в Русия. Турция се явява и най-големият вносител на слънчогледово масло и зърно от Русия. През миналата година Русия е експортирала в Турция 5,8 милиона тона зърно – пшеница, царевица и ръж, асъщо така и 616 000 тона слънчогледово олио.

Източник: http://agronovinite.com/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.