Сдобряването на Турция и Русия е добре и за нас

Сдобряването на Турция и Русия е добре и за насКопирано от standartnews.com

Симеон Николов, директор на Център за стратегически изследвания

Днес руският президент Владимир Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган в Санкт Петербург. Визитата е част от усилията на двете страни към нормализиране на двустранните отношения. Двама български експерти коментират какво да очакваме от разговорите.

Срещата Ердоган-Путин има за цел отново да сближи двете страни, които нарушиха доста сериозно връзките си, особено – икономическите, след свалянето на руския самолет над сирийската граница. Тази промяна ще се изрази главно в икономическата сфера, тъй като загубите на Турция и Русия са огромни. Те са вследствие от взаимните санкции, от намаляването на руските туристи в турските курорти до 95%, от отстраняването на турските строителни фирми от руския пазар, от пресечения износ към Русия на плодове и зеленчуци, от визовите ограничения.

Икономиката, според мен, ще бъде акцентът, а не някакъв нов геополитически съюз. Такъв няма да има. Турция в обозримо бъдеще остава член на НАТО. Никой обаче не вярва, че тя ще стане някога член на ЕС. Вторият въпрос, на който предполагам на срещата Путин-Ердоган ще бъде отделено най-много място, това е промяната на политиката в Сирия. Там нещата не вървят добре, защото Саудитска Арабия и Турция създадоха една организация, от чието общо име трябваше да се преговаря в Женева, но поради интересите им тези преговори буксуваха. Очаквам Турция да заяви промяна, изразяваща се в смяна на позицията “Асад – вън от властта и след това преговаряме”. С други думи – Асад остава до провеждането на нови избори, приемането на нова конституция на държавата и преходно правителство, т.е. трите познати стъпки. Третата важна тема ще касае отношенията със САЩ и Западна Европа, тъй като това е болното място на Турция.

За България срещата е от особено значение в няколко аспекта. Първо, сдобряването и стабилизирането на отношенията между Турция и Русия означава и стабилизиране и на страната ни. Една по-спокойна съседна държава, при това икономически мощна, с военна сила, е добре за България. Турция предполагам, че няма да застане толкова категорично зад някои проекти, които не бяха снети на срещата на НАТО във Варшава – като формирането на постоянна оперативна група военни кораби в Черноморието. Едно успокояване на отношенията е полезно за България, защото, както каза и премиерът Борисов, всякакво дрънкане на оръжия в сложна и напрегната ситуация в Черно море не е добре.

Русия има интерес от “Турски поток”. За Турция важи същото. Тя се нуждае от около 16 млрд. куб. м допълнителна газ, докато “Турски поток” осигурява 32 млрд. куб. м газ, т.е. така Турция ще може да експортира горивото и за Европа. Всички тези сметки правят излишни и “Южен поток”, и възобновяването на “Набуко”. До голяма степен се обръща гръб и на доставката на газ от Азербайджан, откъдето разчитаме на около 16 млрд. куб. м.

“Южен” и “Турски поток” ще са основна тема

Проф. Нина Дюлгерова,
експерт по международни отношения

От срещата Путин-Ердоган в Санкт Петербург не могат да се очакват някакви изненади, защото анонсите вече от няколко седмици вървят в публичното пространство. За мен тези разговори са един логичен завършек на отношенията, които динамично се развиваха след свалянето на руския самолет в Сирия от турската авиация. Ако ви прави впечатление, през последния месец имахме ярки доказателства не само за възстановяване, но и за тотално разширяване на отношенията Москва-Анкара, които преминават и под знака на бързите промени, които прави Ердоган след опита за преврат от средата на месец юли.

Очаквам днес да чуем политически декларации, в които няма да има нещо, което вече не сме чули. А това, което ще остане зад кулисите, а то е на практика много по-важно, за мен е гаранцията, че тази среща утвърждава договореностите между Москва и Анкара за Сирия. Това е болната тема както на Русия, така и на Турция. Явно тя ще е свързана с кюрдския проблем, с правителството на Асад, с опозицията, с ИДИЛ.

По-директно казано – очаквам Ердоган да престане с поддръжката на опозицията и да сведе до минимум своите контакти с ИДИЛ. Турция през последните месеци работеше многовекторно и всичко минаваше под знака на кюрдския проблем. Ердоган ще се старае да запази турския интегритет, който преминава през сирийския казус, през взаимоотношенията с Русия, както и със САЩ. Моето мнение е, че темите и за “Южен”, и за “Турски поток”, са на дневен ред. Това е сериозен коз за Ердоган, който ще се опита да удовлетвори по-големи претенции на Москва, но от друга страна, “Турски поток” и “Южен поток” са една много печеливша карта в сложната игра, която поднови Русия в Черноморския регион. Ние не трябва да забравяме, че на нея България е стратегическа зона, която в момента отново концентрира вниманието върху себе си на регионалните и велики сили. България е наистина карта, география, която се опитва да бъде част от тази сложна игра, която има и конкретни конюнктурни измерения.
Източник: standartnews.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.