СМЪРТОНОСЕН КОД „ЖЕГА“ в Европа! Изпепеляващи и опасни 42 градуса – рекордни стойности за последното десетилетие!

СМЪРТОНОСЕН КОД „ЖЕГА“ в Европа! Изпепеляващи и опасни 42 градуса – рекордни стойности за последното десетилетие! В части от Европа термометърът бележи рекордни стойности за последното десетилетие, съобщава BBC. На някой места жегата стига до 42 градуса по Целзий.

Рекордните климатични условия тази седмица в Италия предизвикаха горски пожари. Топлинната вълна е оставила някои региони изправени пред опасността от суша.

На някой места в Европа температурите са достигнали опасни нива.

В момента температурите в Италия са с 10 градуса по-високи от средното за това време на годината.

В Сицилия тази седмица живакът достигна 42 градуса заради горещ въздух от Африка, преминаващ през Средиземно море.

Туристите и местните жители в Южна Италия са предупредени за потенциална опасност за здравето.

Рекордни горещини предизвикаха пожари в редица страни и на Балканите, а в Румъния взеха втора жертва в рамките на два дни, съобщават ДПА и Медиафакс, цитирани от Дир.бг.

Температурите на много места превишиха 40 градуса, което накара властите в десет страни, включително Сърбия, Босна, Хърватия и Румъния, да обявят червен код за опасни метеорологични условия, предаде БТА.

Горещата вълна, която засегна най-силно Италия и страните на Балканите, но също и южните части на Полша, беше наречена „Луцифер“, отбелязва Ройтерс.
Множество пожари обхванаха гори и храсти в Босна, Хърватия, Сърбия и Албания. В Хърватия електропреносната мрежа е затруднена в резултат на рекордното потребление на ток заради климатиците.

Черногорските метеоролози съобщиха, че температурите са достигнали 42 градуса. В Белград на обяд са измерени 39 градуса на сянка, а службата за бърза помощ се е намесила над 30 пъти.

В Румъния двама мъже от североизточния окръг Яш бяха приети в болница в критично състояние, след като работили на полето. Единият по-късно почина. Вчера в източния град Галац 60-годишен мъж е колабирал на улицата и е получил фатален сърдечен удар заради горещината.
Един човек е починал от жегите и в Полша.

Гърция, която се бори с десетки пожари, някои от които запалени умишлено, изпрати два самолета за гасене на пожари в съседна Албания, където огънят бушува на трудно достъпен терен.

Над 300 пожарникари и войници се опитват да овладеят 75 пожара в Албания. Страната вече поиска спешна помощ от Европейския съюз.

В Италия производителите на грозде започнаха да събират реколтата седмици по-рано от обичайното заради опасения, че прекомерните горещини може да съсипят гроздето.
Служителите в зоологическата градина в Будапеща осигуриха огромни ледени блокове, за да охлаждат двете полярни мечки, а за храна им бяха поднесени ледено студени дини.

Регулировчик от Белград заяви за Ройтерс, че само за два часа от дежурството му е видял четирима души да припадат на улицата от изтощение в резултат на жегата.

Изключително горещото време се очаква да продължи и през уикенда преди леко захлаждане в началото на следващата седмица и нова гореща вълна след това, прогнозират метеоролози, цитирани от ДПА. / Дир Бг

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.