Стефан Пройнов: Ватикана и Бароковите скулптори

Стефан Пройнов: Ватикана и Бароковите скулптори

Стефан Пройнов: Има една скулптура направена от мрамор само с чук и длето, която спира дъхът на всеки, който се вгледа в нея и това е Бюст на Мария Барберини, 1627 г. изложена в Париж-Лувъра. Тя е дело на младият Джулиано Финели. Скулптура от 17-ти век улавя невероятни дантелени детайли в ръчно издълбан мрамор. Бароковият период е известен със своята декадентска театралност, като европейските художници продължават класическите тенденции на Ренесанса и ги оформят в драматични картини и скулптури. Работата на италианския скулптор Джан Лоренцо Бернини е особено почитана от историците на изкуството.

И все пак работата на неговия по-малко известен чирак Джулиано Финели е също толкова спираща дъха. Финели е роден през 1601 г. в Торано ди Карара, Италия и е получил официално обучение по скулптура в Неапол. Премествайки се в Рим през 1622 г., майсторството на начинаещия художник с дърворезба на живи фигури привлича известния Бернини и той избира Финели за свой асистент. Под ръководството на Бернини Финели израства артистичните си способности и политическите си връзки.

Тъй като Бернини често е поръчан от папа Урбан VIII, най-мощната политическа фигура в Италия през периода, Финели успява да работи върху невероятно значими творби на своето време. Една от тези скулптури е бюст на племенницата на папа Урбан VIII, Мария Дуглиоли Барберини, която мира през 1621 г. от трудови усложнения. Бюстът е поръчан през 1626 година и е завършен през 1627г. Този шедьовър на Бароковото изкуство надпреварва и най-смелите скулптури в детайлите на дрехите и косите. Папата онемява от възхита по изделието, но за съжаление Бернини не споделя славата си и неговият чирак не присъства на представянето при папата.

Стефан Пройнов твърди, че Финели изпипва и най-малките детайли и така работата му се отличава от тази на неговият учител. Рубенс е карал учениците си да правят всичко едно към едно с неговите скици и пластики докато младият Финели влага много сърце в детайлите и тук в тази творба си личи – нишките на огърлицата или дантелата на роклята са ненадминати. Ватикана е давала много поръчки по това време както сега има обществени поръчки и Джан Лоренцо Бернини печелил болшинството от тях заради близостта си с Папата.

Стефан Пройнов: Искам да припомня, че на времето не имало 3D принтери и скенери, не имало лазарно гравиране или ЦПУ фрези, а всичко това се е правило на ръка с прецизна хирургическа точност като няма счупени детайли, няма „обърках и малко се изкриви“, а всичко е прецизно. Каква психика е имал освен геният и талантът трябва да имаш за да направиш такъв шедьовър!

Виж още: bulnews

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.