Съдът пусна дясната ръка на Митьо Очите

Радослав Николов – сочен за дясна ръка на Митьо Очите, вече е под домашен арест. Той е пуснат от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) на 11 юни, пише „Флагман“.

Първата инстанция не е одобрила жалбата на Радослав Николов-Рачо и го е оставила под стража с определение от 27 май. Втората обаче го е пуснала у дома, като арестът му на адрес в Бургас ще бъде следен с електронна гривна. Решението на съда е окончателно.

АСНС е стигнал до него, след като отчел „комплекс от обстоятелства, а именно изтеклия срок от време, когато е била взета мярка за неотклонение по отношение на лицето, семейното му положение и здравословно състояние на сина му“ и „не на последно място чистото му съдебно минало“.

Съдът се позовава на становище на специалист по клинична психология и психотерапевт, според който малолетното дете на Рачо страда от посттравматично стресово разстройство, което се изразява в обсесивно-компулсивно разстройство, придружено с говорен дефект, висока тревожност до степен на отчаяние, паника и гняв, проблеми със съня и заспиването.

Специалистът сочи като причина за проблемите с детето преживяна травма, свързана с ареста на баща му.

Съдът намира, че мярката за неотклонение „Домашен арест“ в пълна степен ще противодейства на опасността подсъдимия да извърши престъпление, като едновременно с това същият ще има възможност да полага непосредствени грижи за сина си.

По същото дело под стража обаче е оставен окончателно Венцислав Христов-Лавацата – друг подсъдим като член на бандата на Димитър Желязков-Митьо Очите.

АСНС е потвърдил определението на първата инстанция.

Има риск Христов да извърши друго престъпление и той е обусловен от съдебното му минало. Същият е осъждан многократно за престъпления от общ характер, като част от наложените му наказания лишаване от свобода е изтърпял ефективно, аргументира се съдът. 

Любопитен момент е, че АСНС признава аргументи на защитата, че показанията на свидетелите-бизнесмени Йордан Йорданов и Атанас Симеонов в известна степен не се съвместяват с обвинителната теза, но тепърва предстояло събирането и проверката и на други относими доказателства. Йорданов и Симеонов са конституирани като частни обвинители и потърпевши от престъпни действия на групата на Митьо Очите.

Иначе тази седмица първата инстанция – Специализираният наказателен съд (СНС), гледа мерките за неотклонение на още двама подсъдими като част от групата на Очите – Юмер Мехмед и Йордан Въчев. Жалбите и на двамата не са били уважени, научи „Флагман“.

Съдебният процес срещу Димитър Желязков и още 12 души продължава. Самият Митьо Очите тази седмица бе засечен от репортери да гледа боксов мач в Софийския затвор.

Източник: Факти.БГ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.