Тома Биков, ГЕРБ: Въздухът, водата и храната са по-чисти отпреди 30 години

Въздухът, водата и храната са несравнимо по-чисти отпреди 30 години, не е добре да бъдем непрестанно кахърни.

Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на група в отговор на декларацията на БСП, в която лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че политиката на правителството в околната среда била сбъркана.

Биков призова БСП и политиците да бъдат по-обрани по тази тема.

Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че става въпрос за стратегически въпроси и било факт ,че днес с всички проблеми на българската околна среда и въздухът, и водата, и храната били много по-чисти. „Несравнимо по-чиста с това, което се случваше преди 30 години, когато Кремиковци обгазяваше цяла София. Когато падането на Комунизма започна през едно екологично движение. Неслучайно, в което се включиха и членове на ЦК на БКП. Преди 30 години всичко това беше в пълен разпад, пълен погром и на никой не му пукаше за никакви граждани и от тази трибуна никой не можеше да каже, че има мръсен въздух“, възкликна той.

Биков даде да се разбере, че през последните 10 години в България имало напредък по тази тема. „Когато от тази трибуна се говори за мръсна вода, за липса на пречиствателни станции, че през последните 10 години бяха построени десетки пречиствателни станции и там отидоха парите, за които говорите, г-жо Нинова, благодарение и на европейските данъкоплатци“, отбеляза той. Днес по Българското Черноморие имало много повече пречиствателни станции, отколкото преди 10 години.

„В продължение на 20 години преди това системата на водите беше разграждана или най-малкото не беше управлявана и не беше инвестирано в нея“, изтъкна Биков.

Той изтъкна, че днес са необходими повече от 10 млрд. лв., за да бъде обновена системата на ВиК.

От своя страна подчерта, че след коронавируса въпросът за чистата вода, храна и въздух бил основен. По думите й чистата околна среда е една от гаранциите за здравословен начин на живот, а пък достъпът до чиста вода, въздух и храна е нещо естествено в 21 век и в България, която разполагала с прекрасна природа и много природни ресурси.

„По отношение на водите ние сме там, където безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ натика целия воден сектор в продължение на 10 години“, каза тя.

Източник: Монитор

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.