Ужас! 300 убийци шетат на свобода в България, издирват 7000 бандити барабар с Галеви

Ужас! 300 убийци шетат на свобода в България, издирват 7000 бандити барабар с Галеви

Повече от 300 хладнокръвни убийци и изверги, извършили тежки престъпления, се разхождат на свобода. Те се издирват под дърво и камък както у нас, така и в чужбина, заяви пред „Телеграф” Найден Стоянов от Сектор „Издирване” в СДВР.

„Става въпрос за престъпници с тежки присъди за убийства, грабежи, изнасилвания. Бройката е по-голяма, но тези 300 човека са заявени за издирване от началото на годината до момента”, коментира още криминалистът.

По данни на МВР за издирваните бандити барабар с босове от ранга на братя Галеви, наркотрафиканта и мъж на фолкпевицата Лияна – Махмуд Йозджан, както и турчина, премазал семейство мотористи, Фарук Бакташ, е повече от 15 000 човека за цяла България. 7000 от тях са обявени за изчезнали само от територията на София, сочат данните на СДВР.

„От началото но годината до момента само за столицата са обявени за издирване нови 2800 човека, като в бройката не влизат децата под 18 години. В същото врече обаче сме открили 3000 и виждате как бройката варира. Най-опасни обаче са онези престъпници, които имат по 15-20-годишни присъди, но са успели да избягат от правосъдието”, коментира още Стоянов.

Един от най-пресните случаи на избягал престъпник е от преди няколко месеца. Това е Живко Грозданов, който поръча убийството на баща си Кольо Македонеца от столичния кв. „Ботунец” през 2010 година. Мократа поръчка извърши бодигард и шофьор на сестра му. Целта на 30-годишния тогава Живко е да харчи без контрол милионите на татко си, без да работи. Друг скандален факт, изплувал в хода на разследването тогава, беше, че майка му предложила рушвет на психолог, за да помогне да не задържат детето й. Живко обаче шокира всички, след като направи самопризнания и поиска от ченгетата една пържола, за да проговори. В крайна сметка процесът приключи преди няколко месеца. „2-3 дни преди да чуе присъдата си от 17 години затвор на последна инстанция, Грозданов изчезна, обясниха от Сектор „Издирване”.

Подобно на Живко още десетки убийци, грабители, изнасилвачи са успели да избягат от Темида. „Всички действат по един и същи начин. Или спират да се явяват на делата си, или няколко дни преди да чуят окончателните си присъди минават границата” – обясняват експертите. По думите им последният писък на модата е да се избират топдестинации за укриване, като на първо място била Аржентина, следвана от Нова Зеландия и ЮАР.

Колкото по-далеч била държавата, толкова по-сигурно. Другите важни фактори са да не е член на ЕС и да няма подписано споразумение за връщане на престъпници. „Повечето от осъдените имат пари да си го позволят. Онези, които нямат обаче, търсят като обезумели. Най-често това са изнасилвачи. Търсят от роднини, от приятели, от близки.

На никого не му се лежи в затвора 20 години. Винаги откриват пари и заминават легално. Минават границата със собствения си паспорт, тъй като още се водят невинни”, обясниха разследващите. В графата на издирваните е Илиян Тодоров, станал известен като касапина от „Соло”, както и редица други. В дългия списък още стояло и името на люлинския наркобос Ицо Исуса, който не може да бъде обявен за убит, тъй като не е открит трупа му.

Най-сериозна съпротива при задържане, когато биват открити, оказват измамниците. „Това са хора, осъдени за афери за 50-100 000 лева и нагоре. Не се дават лесно, а и смятат другите за по-глупави. Изведнъж, като задържим такъв човек, става страшно. Убийците са по-кротки”, казват експертите. Най-болно им ставало на измамниците, когато ги викали уж на разпит, те се явяват смеейки се, че няма проблем и пак ще метнат полицаите, а ги чакали с белезници. „Това вече не го преживяват – сами да отидат да ги задържат”, коментираха още от СДВР.
Източник: blitz.bg/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.