Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Програмата на Индия за превъоръжаване на своите военно-въздушни сили и ренесансът на изтребителя Ф-16 принуждават „Локхийд Мартин“ да измести производствени мощности в Азия

Това съобщи „Ройтерс“, съобщава Petel.bg

Американската компания води преговори с Делхи за спечелването на договор за $15 млрд. За целта от „Локхийд Мартин“ са се съгласили да изнесат производството на своя изтребител Ф-16 в Индия.

Така местната компания ще бъде натоварена да отговаря за доставките в чужбина. В момента Бахрейн и Словакия са избрали да закупят Ф-16 Блок 70. Към модела проявява интерес и България.

Американската компания се конкурира с изтребителя F/A-18 на Boeing, Gripen на Saab, Rafale на Dassault Aviation, както и с Eurofighter Typhoon и руските МиГ-ове, за доставката на 114 изтребители за индийските ВВС.

В момента не е известно на какъв етап е сделката на „Локхийд Мартин“ с Делхи. През последните месеци президентът Доналд Тръмп води активна протекционистична политика.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.