Цяла Европа впери поглед в Румен Радев! Ето какво каза президентът на България за сигурността на всички нас!

Цяла Европа впери поглед в Румен Радев! Ето какво каза президентът на България за сигурността на всички нас!

Президентът Румен Радев даде план за нови изтребители и е склонен да подкрепи първо ремонт на старата ни военна техника, а в последствие да се дават милиарди за нова.

Дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“, организирана от президента на ПЕС Сергей Станишев, събра премиер и президент, ден преди втория опит на държавния глава Румен Радев за заседание на КСНС по темата борба с корупцията. Държавният глава изтъкна навременността и значимостта на събитието.

Идеята за общата европейска отбрана никак не е нова, заяви Радев и посочи, че трябва да следим процесите в цяла Европа. Самата идеята за обща отбрана обаче по думите му не е намерила нужното място в живота на общността.

Сега вече открито се говори, че сигурността на Европа не може да се оставя в чужди ръце, подчерта президентът пред news.bg и обясни, че ЕС през последните години изживява голяма трансформация, като най-силно тя се вижда в сферата на отбраната.

Трябва да бъдем много гъвкави и прозорливи, според президента Радев, който настоя, че трябва да сме с крак с времето. Не можело да разчитаме само на меката сила особено в момент, когато големите сили развиват военните си мощности, пише нюз.бг.

Румен Радев настоява и ЕС да има силна отбранителна индустрия. Той иска да докажем, че можем да сме лидер в ЕС и да поставим темите за колективната отбраната. Президентът иска да анализираме и собствените си послания за инвестиции в отбраната.

Трябвало да се помисли дали ще вложим куп пари, за да „задоволим желанията на шепа военни за сметка на ощетяването на населението“. Трябвало да е ясно какво правим с отбраната си.

Крещяща е нуждата военните ни да поддържат бойна подготовка. Дилема е дали да ремонтираме старата си техника или инвестираме в нова, по думите на държавния глава. Все пак нова техника ни е нужна, но държавното ръководство трябва внимателно да анализира ситуацията. Това е дълъг и сложен процес, посочи още президентът Радев. / dailypress.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.