В Чехия Путин догони Меркел по популярност

В Чехия Путин догони Меркел по популярност

Популярността в Чехия на руския президент Владимир Путин се увеличи на фона на рязко спадащия рейтинг на канцлера на Германия Ангела Меркел, чиято „политика на гостоприемството“ предизвика много критики от чехите, съобщи „Взгляд“ в петък (26 август).

Преди година на Меркел се доверяваха повече от 70% от чехите, се казва в статия на Die Welt, цитирана от RT. Според проучване направено в навечерието на визитата на канцлера, тя има одобрението едва на 18% от запитаните чехи.

Ангела Меркел беше на еднодневно посещение в Чехия на 25 август, където проведе разговори с  чешкия премиер Бохуслав Соботка и с президента Милош Земан за бъдещето на Европейския съюз и миграцията.

„По-благосклонно в момента чехите се отнасят към президента на Русия Владимир Путин, което според изданието „прилича на чудо“ в държавата, където в последните дни отбелязват потушаването на „Пражката пролет“ (завършила на 21 август 1968 г. с влизането на войските от Източния блок, включително и танкова бригада от България).

Ако попитате жителите на Чехия какво мислят за Ангела Меркел, то в най-добрия случай те ще махнат с ръка, а в най-лошия – ще се разразят оскърбителни тиради, които не са подходящи за цитиране“, констатира изданието.

На свой ред президентът на Чехия Милош Земан „без умора продължава рязко да осъжда курса на Меркел по въпроса за бежанците“. Според чешкия лидер, тръгвайки по този път, канцлерът на Германия е направил „голяма грешка“.

В четвъртък президентът Милош Земан заяви, че е дошло време Прага да изрази ясно своята позиция по отношение на антируските санкции и да се присъедини към държавите, които са за тяхната отмяна.

През пролетта съобщиха, че рейтингът на Владимир Путин в Русия е пораснал 1,5 пъти от встъпването в длъжност през 2000 г. до сега.Дейността на Путин на президентския пост е одобрявана от 88% от руснаците. Освен това, повече от половината руснаци смятат, че президентът се опира на екип, състоящ се от професионалисти и единомишленици.
Източник: bg.rbth.com/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.