Що сме тъй прости, тъй овчедушни, тъй примирени, тъй склонни да се продаваме за жълти стотинки

Що сме тъй прости, тъй овчедушни, тъй примирени, тъй склонни да се продаваме за жълти стотинки

Седя на комисията за кака Гинка – по точно стоя, облегната на стената, че яйце да хвърлиш в зала „Запад“, няма къде да падне, и се ослушвам да чуя по-ясно острите въпроси на опозицията по казуса „Инерком“.

Вместо това чувам министъра Горанов да казва, че държавата няма да участва в сделката. Що така, бе, Горанов? Празни и най-вече тъпи оправдания с някакъв арбитраж. На счетоводители и финансисти трябва да им се забрани да взимат политически решения. Както и на милиционерите, ама това е друг разговор.

Инак тук са всички, без лидерите на групите. От ДПС Рамадан Аталай и още някакъв. От Атака е Ники Александров, финансист. Няма я Ташева в парламента, сигурно затова. Колко удобно!

Мисля си обаче, че докато се задъхваме толкоз отговорен народ в зала „Запад“ и си тровим взаимно въздуха с нелепи въпроси и обяснения как няма начин да се спре сделката с ЧЕЗ, международните новини се пълнят с репортажи от първата копка на АЕЦ „Акую“. Като мираж върху тази мила родна картинка на пустословие и нищоправене в Народното събрание на Република България се наслага видеото с Путин и Ердоган, на фона на още неизградената, но оразмерена площадка на бъдещата турска централа, която ще бъде изградена от „Росатом“.

„Гьолът „Белене“ е напълно готов за първа копка поне от 3 десетилетия, но пъзливата и продажна власт скрои по друг начин съдбата му. Киндер сюрпризът Горанов излезе навън да се обяснява защо „българската държава“ нямало да участва в сделката за ЧЕЗ, как се бои от още един арбитраж и ще играе пас в гадния покер с най-голямата касичка в енергетиката ни. Ехиден. Циничен. Разгеле – един … по-малко в залата.

Главният прокурор Цацаров взе думата и беше конкретен – има преписка срещу лицето Славчо, но тя е прекратена. Въпреки това я изчита дословно. Чуваме как наказателно преследване за 876 000 лева данъчни измами с ДДС е прекратено.

Не ни обясняват защо прокуратурата рязко прекратява работа по многобройните други изстъпления на бате Славчо. Председателят на комисията Желю Бойчев поиска писмено тази интересна във всякакъв смисъл преписка. Ще му я дадат.
Иван Иванов наред. Онази делегация край турската централа сигурно вече си пие шампанското.

Иван Иванов започва да заеква край микрофона. Всички журналисти са се изнесли след главния прокурор. Кеф. Вече може да се намери празен стол.

Таско Ерменков, Крум Зарков се опитват да задават въпроси, но са прекъсвани постоянно от гербаджиите Лазаров и Николов, които се опитват всячески да попречат на Иванов да отговори на въпроса, защо ако ЧЕЗ е в процедура по отнемане на лиценза, може да извършва сделки със собствеността си. Както и – защо за една преписка КЕВР има нужда от 9 месеца, за да я „придвижи“ към финала, а отнемането на лиценза на ЧЕЗ се точи вече 4 години…

16:10 ч. Путин и Ердоган отдавна са си изпили трофейните чаши шампанско, и пред турската АЕЦ, и пред другите руско-турски енергийни проекти, вече свети в изумрудено зелено. Пред нашата „Белене“ – мъгла от частни интереси.
Хищници.

Журналисти и оператори се връщат в залата и става адски душно и тясно.

Иван Иванов, от ДСБ и по стечение на обстоятелството председател на КЕВР, нагло обяснява, че институцията му е затрупана от работа и затова нищо не прави по преписките. А „сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ още не е приключила, „че да започват проверки“. Иванов има страшно ехидна усмивка. Опитва се да говори на Крум Зарков назидателно, като дядо на внук, но пак нищо не казва.

„Заповядайте, г-н Иванов“, „моля, г-н Иванов“, „ама кажете, г-н Иванов“…. Това ще е протокола от днешното заседание, ама май и от следващото – ще канят шефа на АП да им обяснява приватизационната сделка…

Малко след дъжд качулка, ама нейсе – нека и тия се ограмотят. И без туй не са в състояние нещо да направят срещу „съгласуваното с премиера“ решение вземанията по нашите сметки за ток да послужат за залог срещу заемите, с които кака Гинка ще плаща сделката с енергото.

Боже! Скоро и гащите ще ни изуят, ризите отдавна ги съдраха от гърбовете ни! Боже! Що сме тъй прости, тъй овчедушни, тъй примирени, тъй склонни да се продаваме за жълти стотинки, тъй бездушни към мизерията, когато сме далеч от нея. Боже!
16:45 ч. Путин сигурно вече е на самолета за Сирия.

България не в шорт листата на тази обиколка. А нашите апаши ей такива лиги точат по „Белене“ и „Южен поток“. Като сгоден циганин на пазар за малолетни булки. Боже! Не вярвах, че ще дойде ден, в който ще кажа – по-добре без „Белене“ на този етап, докато тия гнусни предатели и паразити обсебват мрежите и бавно, но полека се намесват в електропроизводството…
17:30 ч.

Разотидоха се, някои като Иванов са особено доволни, нали пак се измъкнаха безнаказано. Излизам на въздух пред северния вход и си мисля, че единственият правилен ход в момента е да се похарчат едни яки пари за международни адвокати, които да заведат насрещно арбитражно дело срещу ЧЕЗ, както и още няколко дела по констативните протоколи с нарушения, по които КЕВР нищо не прави.

Пък да се възобновят делата срещу мъжа на Гинка Върбакова. А този Иванов, дето се хвали с ТЕЦ „Варна“ – КОЙ ли го подпира на поста, по дяволите!

Вървя към паркинга. Априлското слънце реже погледа. Няма го и оня с гайдата в градинката до парламента. Лошо. Кака Гинка победи.

Сега сигурно ще почнете да питате откъде знам, че от ден първи след финализацията на сделката, КЕВР ще одобри внесено по-рано предложение на ЧЕЗ и другите ерепета за увеличение на тока с 5-6% от 1 юли. И протестите този път ще са само виртуални. 326 милиона е подът на арбитражния иск на ЧЕЗ. Да не мислите, че Борисов ще си ги извади от джоба тия пари?

Тогава?! Що питате, вместо да чете по-задълбочено и да мислите сами?! Новината е, че това ще е само началото на тоталната щета, в която ни вкараха днес управляващите. Жалко! / Нора Стоичкова

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.