8 задържани след снощния протест

Осем души са задържани при снощните протести в столицата. Двама са арестувани за притежание на наркотици, а шестима с ножове, боксове и пиротехника, обявиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Зам.-директорът на службата Антон Златанов поясни, че задържаните са част от групата провокатори, които късно снощи сложиха маски и започнаха да хвърлят димки. Граждани обаче направиха жив щит между полицията и младежите с качулки и черни тениски, за да не се стига до нови провокации и сблъсъци с органите на реда.

"Между задържаните има криминално регистрирани, непълнолетни… Палитрата от арестувани е широка", посочи той.

Златанов каза още, че продължава проверката за евентуално полицейско насилие над протестиращи.

"Проверката тече интензивно. Установени са някои от служителите и те няма да работят, докато тече проверката", допълни той.

Зам-директорът на СДВР призова протестът пред бившия Партиен дом да приключва към 21- 22 часа.

"След това картинката се променя, сформират се точно такива агресивни групи, някои от тях употребили алкохол и започва ескалация на напрежението. Ние имаме начини и стъпки за деескалация на това напрежение. Умолявам отново всички протестиращи, когато се стъмни, приберете се, не оставяйте до по-късно, за да не ескалира напрежението", настоя Златанов.

Той изрази и благодарността си към всички полицаи, които за пореден ден са опазили обществения ред в София.

"Голяма част от тях са там, на своята позиция, в почивния си ден. Други са, след като им е свършила нормалния работен ден. Никой не почива в момента, всички работят и се справят отлично. Поздравявам тази част от протестиращите, които при оформянето на групата агресивни протестиращи, се разграничиха от тях и подпомогнаха да няма ескалация на напрежението. Полетяха доста бутилки, бяхме готови за реакция, но до такава не се стигна, благодарение на доброто взаимодействие на полицията с гражданите", посочи Антон Златанов.

За пореден път той призова протестиращите да проявят разум и да търсят съдействието на униформените, за да се разграничават от агресивните групи сред тях.

Източник: Факти.БГ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.