БСП и ДПС : Няма да подкрепим електронното гласуване

БСП и ДПС : Няма да подкрепим електронното гласуване

Няма да подкрепим електронното гласуване, проектът за решение на НС не решава нищо.

Това заяви днес от парламентарната трибуна председателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков по време на обсъждането на точката от дневния ред за въвеждане на електронното гласуване след проведен референдум на 25.10.2015 година, предаде репортер на БГНЕС.

В проекта е предвидено всеки притежател на средство за електронна идентификация да може да гласува дистанционно, използвайки интернет или друга мрежа.Според Миков трябваше да има сериозна дискусия за електронното гласуване. Проектът дава едно обещание и се присъединява към гласа на гражданите, които са участвали със „за“ на референдума. Народните представители, които са за това гласуване, са участвали в референдума и там са заявили гласа си. Те само ще го преповторят без да допринесат нищо повече, ако наистина искат да се реши този въпрос със законодателна инициативи. Според Миков трябваше да се проучи защо в две страни – Ирландия и Холандия електронното гласуване е въведено, а после-отменено. Защо такива устойчиви демокрации като Германия, Великобритания, Франция, Швеция, Румъния не поставят въпрос за дистанционното електронно гласуване ,защото то крие рискове от разкриване на тайната на вота и рискове за манипулации, с каквито България се слави из цяла Европа по време на избори.

ДПС приветства всякакви начини, с които да се улесни възможността на повече граждани да участват в изборите, заяви от трибуната Четин Казак от ПГ на ДПС. Въпросът е дали държавата ще може да даде сигурни гаранции, за да не се злоупотребява с гласа на хората, каза той. Затова предложихме в този проект за решение да се предвидят всички тези гаранции, продължи Казак. До този момент никой не може да предостави сигурни гаранции за честността за вота, за сигурността на информационните системи, за тайната на вота, посочи депутатът. Докато няма такива гаранции от ДПС не можем да подкрепим въвеждането на дистанционно електронно гласуване, заяви той.

Дебатът продължава.
Източник: nakratko.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.