Доц. Иво Христов: Изтокът се движи към челен сблъсък между сунити и шиити

Доц. Иво Христов: Изтокът се движи към челен сблъсък между сунити и шиити

Изтокът се движи между челен сблъсък между сунити и шиити. Сирия беше първата стъпка, заяви пред bTV доц. Иво Христов.„Пристъпи се към изостряне на отношенията между Иран, Саудитска Арабия и Турция. Саудитска Арабия съзнателно нагнетява ситуацията. Тя губи стратегически в Сирия”, каза още доц. Христов.

По думите му 2016 г. ще бъде времето на цезаровото сечение. Той бе категоричен, че конфликт между християни и мюсюлмани няма. „В Близкия изток има две държави – Турция и Иран. Всичко останало са племена със знамена”, подчерта той.

Доц. Христов коментира и случващото се в ДПС. По думите му партията никога не е била петата колона на Анкара. До идването на Местан начело.

“Проблемът дойде от второто правителство на Ердоган, когато той, на гребена на мощта, тръгна да реализира плана на Давутоглу.
На тази база се постигнаха няколко неща – вървеше подмолна вълна за овладяването на ДПС. България е изключително важна страна, не като държава, а като стратегически важна територия.  Стратегическият проблем на Турция е, че елитът й се изживява като лидер на свръхсила”, каза още той.
Източник: www.blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.