Евродепутатът Илияна Йотова: Планинските региони имат специфични нужди и се нуждаят от специфично финансиране

Евродепутатът Илияна Йотова: Планинските региони имат специфични нужди и се нуждаят от специфично финансиране

София. Планинските региони имат специфични нужди и се нуждаят от специфично финансиране. Това каза Илияна Йотова, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, по време на конференция, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и Информационното бюро на ЕП в България на тема “Планините – неоцененото богатство на Европа. Европейски политики за развитие на планинските региони”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

“В Комисията по регионално развитие от няколко месеца тече една изключително сериозна и важна дискусия за развитието на Алпийския регион. Парадоксално е, защото това е един от най-богатите региони в Европа и в момента цялото внимание на Европа, бъдещите инвестиции и бъдещите средства, които ще дойдат по линия на сближаването са насочени към този регион”, заяви Йотова.

По думите ѝ, възниква въпросът какво правим с останалата част от Европа, която е доста по-слабо развита и има многобройни проблеми, свързани с инфраструктура, със заетост и най-страшният проблем е демографският.

“Тогава направих тази инициатива през Комисията по регионално развитие да направим едно бъдещо европейско общо законодателство, което да толерира регионите, а не само този териториален принцип, който се използва и сега”, посочи тя и добави, че това е било добре прието от хората от ЕК.

“Получих одобрението на моите колеги от регионалната комисия на ЕП и така е започнала работата по създаване на една обща законодателна рамка по развитието на планинските райони. Те имат специфични нужди и се нуждаят и от специфично финансиране”, каза още Йотова. Тя обобщи петте основни ключови думи в доклада и предложения законопроект – пари, инвестиции, околна среда, демография и работата.
Деница СТОИЛОВА
Източник: focus-news.net/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.