Главно мюфтийство от Турция ли се командва попита Атанас Зафиров

Главно мюфтийство от Турция ли се командва попита Атанас Зафиров


ВИЖТЕ КАКВО ПУБЛИКУВА НА СТЕНАТА СИ АТАНАС ЗАФИРОВ :
Публикуваме целият текст без редакторска намеса :
През изминалата седмица слушах няколко интервюта на Недим Генджев, в които той директно заяви, че Главното мюфтийство се ръководи от Турция, че към имамите на големите джамии има прикачен човек от турското вероизповедание, както и , че всички директори на големите мюсюлмански училища са от турското вероизповедание. Според него има 95 служители на турското Министерство на религиите, които работят в България и контролират големите джамии. Генджев твърди , че нито един от членовете на Висшия духовен съвет няма жилище в България, а от устава на главното мюфтийство са махнали определението, че мюсюлманското вероизповедание е българско(наистина в чл.8 от Устава пише : Наименованието на Изповеданието е “МЮСЮЛМАНСКО ИЗПОВЕДАНИЕ”).
Той призовава да се прави разлика между независимо българско мюсюлманство и турско такова.
Когато тези неща се твърдят от човек, достатъчно навътре в темата е добре да се замислим над тях.
Днешната конференция за избор на главен мюфтия в някаква степен потвърждава твърденията на Генджев, с факта , че основната част от речта на новоизбрания стар мюфтия Мустафа Хаджи е произнесена на турски език. Според някои информационни източници, речта на чужд език е предизвикала бурни реакции на вълнение от делегатите на конференцията. Казвам някои, защото по-голямата част от българските медии премълчават този факт. Неясно защо.
Това обаче задава няколко въпроса.
1.Доколко е в реда на нещата на официален форум за избор на ръководител на българска институция , регистрирана съгласно Закона за вероизповеданията ,основният кандидат да държи реч на език, различен от официалния в страната.
2. Съгласно Закона за вероизповеданията, Чл. 11. (1) Взаимоотношенията на религиозните институции с държавата се осъществяват на официалния български език. (2) При извършване на богослужението и на различните ритуали може да се използва друг език според традицията на религиозната общност.
Речта на Мустафа Хаджи като богослужение и ритуал ли трябва да се тълкува ?
3. Имало ли е преводач на български език.
4. Ако не е имало превод, това означава ли, че всеки български мюсюлманин трябва да знае турски език ?
5. Е ли този акт умишлена провокация и стъпка към признаването на турския език за втори официален в страната.
6. Каква е реакцията на Дирекцията по вероизповеданията на поставените въпроси.

aaaaa

Ние от bulpress.info публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.