Мерджанов: Даренията за МВР ще политизират дейността му

Мерджанов: Даренията за МВР ще политизират дейността му
„Практиката МВР да получава дарения е недопустима. Прилагането на тази законова норма е признание за финансовото безсилие, което показва сегашното политическо ръководство на МВР и означава политизация в дейността на МВР”. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на НС на БСП Атанас Мерджанов. Той подчерта, че бюджетът на МВР е над 1 млрд. лв., а хронично не достига.
Според него Мерджанов това означава, че вътрешното министерство не може да планира своите разходи. Той припомни, че отмяната на забраната МВР да получава дарения е настъпила още с приемането на Закона за МВР, внесени от тогавашния министър Вучков и приети с мнозинството на ГЕРБ.

„Това не е учудващо. Учудващо е, че на нашите призиви и несъгласия никой не обърна внимание. Бъчварова е само един изпълнител на едно законово решение”, обясни говорителят на левицата и подчерта, че се връщаме в ситуацията от 2011 г. при първото правителство на Бойко Борисов, когато министър е бил Цветан Цветанов, със скандала по темата с даренията и категоричното мнение и осъдителна оценка на ЕК.

Мерджанов обясни, че според промените в закона за МВР, които вече са факт, се дава право на общини, на държавни структури със 100% държавно участие и на международни организации да правят дарения.

Той подчерта, че почти всички големи области се управляват от кметове на ГЕРБ, навсякъде в бордовете на държавните предприятия със 100% държавно участие са назначени представители на управляващото мнозинство.

„Тези, които получават даренията се поддават волно или неволно на зависимост от тези, които даряват”, категоричен бе той. Зам-председателят на групата на левицата в парламента обясни, че в регистъра е записано, че и малки общини са дарявали, а влиянието на местните бизнесмени в тях е голямо. По думите му се получава порочна практика – от една страна местни бизнесмени даряват на общините, общините пък даряват на МВР. Според него това ще доведе и до поредна отрицателна оценка от ЕК.

„По този начин не се слага ред във финансовото и ресурсно осигуряване на МВР. Министерството страда хронично от липса на финанси, реформи, както и от заплаха за зависимост. Сегашното политическо ръководство не съумя да разсее тези проблеми”, заяви той.

Мерджанов коментира, че самият факт – непосредствено преди Коледа и Нова година да бъде оттеглен новият проект за промени в закона МВР, означава безпътица и несигурност в министерството, което не е добре за управлението му и за служителите на реда.
Източник:glasove.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.