Михаил Миков: Декларациите за ВСС са груба намеса в независимата съдебна власт

Михаил Миков: Декларациите за ВСС са груба намеса в независимата съдебна власт

„Декларациите за Висшия съдебен съвет са груба намеса в независимата съдебна власт”. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на НС на БСП Михаил Миков. По думите му това е заявявано и при началото на конституционните промени и левицата още от лятото е предупреждавала, че ще се стигне до това. „В момента се получава и институционална криза в отношенията между политическа, парламентарна власт и ВСС. Ще видим доколко съдебната власт може да отстоява независимостта си”, заяви лидерът на БСП.

„ВСС е и трябва да бъде независим орган и не може по такъв начин да се упражнява политическо въздействие над него. Иначе се обезсмисля Конституцията и демокрацията. Колкото и да се прехвърля отговорност, тя е на правителството. То е основният мотор на законодателната инициатива, за да си реализира политиките”, категоричен бе Миков. Той допълни, че скандалите и коментирането им не дават на хората нито реформи, нито прогрес.

Евродокладът дава тежка оценка на правителството в сферата на съдебната власт и борбата с корупцията

По повод евентуална връзка между излезлия евродоклад и искането за оставката на ВСС, Миков заяви, че това е опит за вменяване на отговорност само на ВСС и търсене на изкупителна жертва за пред публиката.

Председателят на БСП коментира, че трябва да се направи анализ на механизма, по който се налага този доклад – много често той се употребява политически и аргументите в него са от медиите, показва и непознаване и на процесите в съдебната власт. „Така наречените експерти много често се влияят от този, който е близо до тях”, заяви лидерът на левицата и подчерта, че може би предстои обсъждането на този въпрос, както и на резултатите от доклада.

Миков коментира, че много пъти в доклада са давани положителни оценки за промени в законодателството и в Конституцията, а после са идвали други експерти, които почват да критикуват, това което комисията е одобрила в предишни доклади. По думите му примерът с конституционните промени е очевиден.

Михаил Миков зададе и въпрос – защо никой не е попитал, къде е отчетът на ВСС за 2014 г., чиито срок е бил до 30 май. Според него в дъното на скандалите много често стоят опити за прехвърляне на отговорност и изместване на реалните проблеми на съдебната власт, на демокрацията в България. „Евродокладът дава тежка оценка на свършеното в последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията. Тежка и много критична оценка”, заключи Михаил Миков.
Източник:mmikov.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.