Михаил Миков пред поглед.инфо

Михаил Миков пред поглед.инфо
Трябва да коригираме голяма част от свършеното от управляващите през изминалата година

„Основно за тази година е да се коригира голяма част от нещата, свършени изминалата година”. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че нищо не е било направено за демографската криза, въпреки че има решение на НС от юли месец, което задължава правителството за средносрочни и дългосрочни мерки за справянето с нея. „Бюджетът бе приет без да се предвиди нищо за майките, за отглеждането на деца. Ако това не се случи, България ще продължи да умира”, категоричен бе лидерът на левицата. Той подчерта, че за раждаемостта трябва да има държавна политика плод не само на един мандат.

Миков подчерта, че промените в Конституцията са другия проблем, който трябва да бъде поправен. „25 години от приемането на Конституцията много хора търсеха в нея оправдание за несвършената си работа. Трябва да реанимираме социалната държава”, каза още той и допълни, че трябва да се потърсят отново демократичните права – свободата на словото, а не произволно сваляне на предавания от БНР. По думите му вчера е трябвало СЕМ да се произнесе за спирането на едно предаване, но такова няма до момента. Миков подчерта, че трябва да се върнем и към България като правова държава, а изборите са в основата. Той обяви, че от ляво работят за промени в изборното законодателство. „Последните избори показаха редица проблеми в него. Бяха променени цели листи и политическото представителство се подменя с корпоративно и бизнес такова”, заяви той и подчерта, че става въпрос не за премахване на преференциите, а за преосмисляне на прага за преференциите.

ДПС трябва да покаже дали ще бъде истинска или декларативна опозиция

По темата за декларацията на Лютви Местан и последвалите събития в ДПС, Миков коментира, че единствената група, която е напуснала пленарна зала и е отговорила с декларация на изказването на Местан, е била именно БСП. Михаил Миков коментира, че няма информация дали тази декларация на бившия лидер на ДПС е причина за случилото се в движението в последствие и не е коректно да се коментират вътрешнопартийните проблеми в друга партия. Той обаче подчерта, че има тежки проблеми и в ЕС, и в Близкия изток. По думите му Турция прокарва политика и по отношение на България и на съседни страни , която не съответства на евроатлантическите ценности.

Председателят на БСП бе категоричен, че в момента важно е след промените в ДПС как движението ще очертае опозиционния си характер и дали ще стане истинска опозиция или декларативна такава, която по редица въпроси подкрепя управляващите – външен дълг, възрастта за пенсиониране, Конституцията. Миков бе категоричен, че ДПС трябва ясно да заяви, че няма нужда от Велико народно събрание. „Не бива да се поставя под въпрос унитарния характер на държавата”, каза още лидерът на левицата.

Управляващите се опитват да симулират промяна на отношението си към Русия

Помолен да коментира промененото отношение на управляващите в България към Русия, Миков заяви, че то е странно, с оглед на заявената от тях гордост за спирането на три големи руски проекта в България. „Прави се опит да се демонстрира промяна на отношенията с Русия”, заяви той. По думите му промяната на отношенията между Русия и Турция дава нови шансове за България за реализация на икономическо сътрудничество в енергетиката – реанимация на големите проекти „Южен поток”, „Бургас-Александруполис” и АЕЦ „Белене”. Миков подчерта, че за България е важно да запази присъствието си в ядрената енергетика на Балканите.

България трябва да има ясна позиция за случващото се в Европа

По повод на бежанската криза, Миков обясни, че Европа е пред изпитание, Шенген затваря границите, България иска да влезе в него. Според него правителството трябва спешно да изработи българска позиция по въпроса дали България, Румъния и Хърватия ще останат втора буферна зона, Турция първа буферна зона, България и Европа да плащат на Турция и да приемат сирийски бежанци от там. Той заяви, че е важно да се отговори и на въпросите накъде върви Европа и ще има ли свободно движение на хора. Председателят на БСП заяви, че трябва да се проведе разговор с европейските лидери, а българските граждани и политици да знаят каква е българската позиция.
Източник:pogled.info

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.