ЕНП замрази членството на партията на Орбан: Напускаме! Става въпрос за достойнството на страната

ЕНП замрази членството на партията на Орбан: Напускаме! Става въпрос за достойнството на страната Европейската народна партия (ЕНП) реши днес да замрази за неопределен срок членството на унгарската партия ФИДЕС Това съобщи председателят на ЕНП Жозеф Дол.

Решението е било прието със 190 гласа “за” срещу три “против”. По силата на това решение ФИДЕС няма да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да може да излъчва кандидати за партийни постове.

Председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер уточни, че на утрешното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕНП унгарският премиер Виктор Орбан няма да има право да присъства.

ЕНП ще създаде комисия, която да наблюдава дейността на ФИДЕС и да препоръча по-нататъшни стъпки.

По думите на Вебер преговорите с партията на унгарския премиер са били честни и открити, но продължаването им е било невъзможно. Той уточни, че “има надежда за бъдещето”, особено по въпроса със съдбата на Централноевропейския университет в Будапеща.

Вебер отбеляза, че членството в ЕНП е свързано със споделянето на общи ценности. По неговите думи поведението на ФИДЕС напоследък няма нищо общо с програмата на ЕНП.

Вебер заяви, че чл.7 от договора за ЕС – лишаване от право на глас в общностните институции при липса на законност – не е достатъчен. Той настоя занапред ЕС да обвързва спазването на върховенството на закона с отпускането на средства от общностния бюджет заради “днешната европейска действителност”

На драматично заседание шефовете на ЕНП настояваха Орбан да се извини за кампанията си срещу Юнкер и Сорос. Унгарският премиер отказа.

Управляващата партия в Унгария ФИДЕС незабавно ще напусне дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), ако бъде взето решението за временното ѝ отстраняване. Това обяви началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от държавната информационна агенция MTI.

ФИДЕС не може да приеме никакво решение за замразяване на нейното членство в ЕНП, настоя Гергели Гюляс. “Става въпрос за достойнството на ФИДЕС и страната”, подчерта Гюляс.

Орбан, който многократно се сблъска с Европейския съюз във връзка с неговите кампании против мигрантите и съдебните реформи, трябва да присъства на заседание на ЕНП по-късно днес, на което ще бъде решена съдбата на ФИДЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира по-рано, че е посъветвал ЕНП да изрита ФИДЕС, обвинявайки унгарските политици в разпространяването на “лъжи“, след като през февруари Будапеща започна кампания срещу политиките на ЕС – само три месеца преди изборите за Европейски парламент.

През миналата година Унгария прие закон, придобил известност като “Спри Сорос”, който криминализира даването на неразрешена помощ на нелегални имигранти, като също така налага забрана на дейностите на правозащитни организации, които подкрепят имиграцията.

По-рано днес лидерката на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че замразяването на членството на ФИДЕС в ЕНП ще бъде добра възможност, докато не бъде възстановено доверието в премиера Виктор Орбан. В реакция Будапеща обяви, че по-скоро партията ще напусне ЕНП, която е най-голямото политическо семейство в ЕС.

Докато ФИДЕС не възстанови напълно доверието, не може да има нормално пълноправно членство“, каза Крамп-Каренбауер, която е сочена за наследничка на Ангела Меркел на канцлерския пост.

Дотук се стигна след конфликт на Орбан с лидерите на ЕС, които унгарският премиер обвинява в проимигрантски политики. Будапеща предприе и кампания с билбордове в родината си срещу шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и милиардера финансист Джордж Сорос.

Брюксел на свой ред вини Орбан в неспазване на принципите на върховенството на закона и нарушаване на фундаменталните ценности на общността. / epicenter.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.