Фалконът може да лети още 100 години, ГЕРБ обаче ще си купуват нов с нашите пари

Фалконът може да лети още 100 години, ГЕРБ обаче ще си купуват нов с нашите пари

Правителственият „Фалкон” може да лети още 100 години. Машината има неограничен технически ресурса, когато се поддържа, както е предписано от производителя”.

Това обяви пред Би Ти Ви Цвятко Луканов, бивш директор на Авиоотряд 28. По думите му основният проблем със самолета е липсата на хангар, в който да се съхранява. Наскоро стана ясно, че правителството смята да купи нов самолет след последните инциденти с Фалкона.

Самолетът, който се използва в момента, е на 20 г., купен е от Ръководство на въздушно движение за 22 млн. долара. Скоро след това РВД го предоставя за специални полети. Техническите проблеми започнаха след 2010 г. През 2014 г. пукна гума при кацане, а през 2015 г. не се прибра носовият колесник.

Последният проблем с правителствения самолет беше в средата на ноември. След посещението на премиера Бойко Борисов в Солун при заход за кацане на софийското летище навигационната система е отказала.

„Кой каза, че е отказала навигационна система. Никаква навигационна система не е отказала, отказал е един дисплей. Имам чувството, че се обработва общественото мнение, за да се оправдаят тези 50-60 млн. долара, колкото ще струва един нов самолет”, коментира Луканов. Той обяви още, че докато е бил директор на Авиоотряд 28 не е имало проблем с Фалкона. / informiran

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.