Президентът Радев със силно послание по случай Деня на народните будители

Президентът Радев със силно послание по случай Деня на народните будители „Днешните будители са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността“.

Това каза президентът Румен Радев в изявление по случай Деня на народните будители, който празнуваме днес.

Държавният глава направи обръщението към ръководителите на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

„Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с която озарява околните.

С талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост“, каза държавният глава. Той е категоричен, че будителите са мисионерите на културата, морала и свободата.

„Всичко това ни дава уникалната възможност днес да честваме едновременно както медвенския овчар Захари, така и космополита Славейков. Както монаси, така и революционери“, каза още президентът.

Радев изтъкна, че за будителя никое време не е гостоприемно.

Той припомни, че в години на робство будителите са преследвани.

„Но будителите не са само хората от портретите – често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти – на тях днес искам да благодаря“, каза държавния глава.

Той допълни, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя. / cherveno.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.