Путин: Русофобията на Запада към Русия е, защото ние не се оставихме да бъдем ограбени в периода на колониализма

Путин: Русофобията на Запада към Русия е, защото ние не се оставихме да бъдем ограбени в периода на колониализма Президентът Владимир Путин подписа споразумение за присъединяване на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области към Руската федерация.

Според него Москва възстановява голяма, историческа Русия. В същото време той декларира готовност за преговори с Киев.

Посланието в Кремъл обаче явно беше адресирано не толкова към украинския режим, колкото към колективния Запад.

Историческо събитие

„Уверен съм, че Федералното събрание ще подкрепи конституционните закони за приемането и образуването в Русия на четири нови региона, четири нови субекта на Русия, защото това е волята на милиони хора“, подчерта държавният глава. Както по-рано съобщи председателят на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, това може да се случи на 4 октомври.

Изразявайки благодарност на Путин за решението, ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник каза, че украинските националисти са се опитали да разбият неговия народ, но хората все пак са постигнали обединение с родината си. „Какво се случи, заради което милиони руснаци преминаха през сълзи и болка“, каза той.

Според президента Западът от векове таи русофобия, защото не е способен да колонизира руската държава. „Подчертавам, че една от причините за вековната русофобия, за неприкритата злоба на тези западни елити към Русия е именно това, че ние не се оставихме да бъдем ограбени в периода на колониалните завоевания, принудихме европейците да търгуват за взаимно полза, това беше постигнато чрез създаването в Русия на силна централизирана държава, която се е развила и укрепила върху големите морални ценности на православието, исляма, юдаизма и будизма, върху руската култура и руското слово, отворени за всички“, посочи Путин.

Тези, които не можаха да устоят на западните колонизатори, нямаха късмет: те бяха унищожени и пристрастени към наркотиците. В същото време Москва продължава да се бори за своята култура. Освен всичко друго, това се прави, за да не стане така, че в Русия да наричатродителите с поредни номера вместо мама и татко, както в западните страни, добави Путин.

В същото време той посъветва Киев да уважи референдумите в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области, за да се тръгне по пътя към мира. „Призоваваме режима в Киев незабавно да спре военните действия и да се върне на масата за преговори. Ние сме готови за това. Това е казано повече от веднъж“, припомни президентът.

Дълги разстояния

ДНР и ЛНР възникнаха през 2014 г. като реакция на държавния преврат в Киев. Тогава в Донецка област в референдума участваха 75% от избирателите, от които 89% гласуваха за независимост. В Луганска област привържениците на суверенитета бяха 96%. Въпреки това Москва призна републиките за независими държави едва през февруари 2022 г

Разбира се, ДНР и ЛНР искаха да повторят сценария от Кримската пролет, но събитията се развиха по различен начин. Киев обяви антитерористична операция, жертвите на която към началото на 2022 г. станаха около 14 хиляди души. Международната общност, включително Русия, се опита да помири страните в конфликта въз основа на Минските споразумения. Но преговорите бяха неуспешни.

Само осем години по-късно републиките провеждат нов плебисцит – за присъединяване към Русия. При над 90% избирателна активност в ДНР и ЛНР почти сто процента от населението подкрепи присъединяването. По същото време се гласува в Херсонска и Запорожка области. Там резултатът е съответно 87 и 93%. И двата региона бяха признати от Москва за независими държави в нощта на 30 септември.

Крим, както знаете, се „върна в родното си пристанище“ през март 2014 г. Близо 97% от гласувалите са за това на референдума. Оттогава полуостровът е свързан със сушата с мост, построена е магистрала “Таврида”, модернизирани са електромрежите и друга инфраструктура, повишени са заплатите и пенсиите.

Европейският съюз, САЩ и техните сателити не признаха нито един от тези вотове. Москва беше наказана с рекорден брой санкции. А жителите на Крим и народните републики на Донбас не само не искат да се върнат под управлението на Киев, но и се страхуват от това, осъзнавайки, че там ги чакат единствено репресии.

„Пълна срамота“

Въпреки че основната тема на речта на Путин беше присъединяването на четири тенови образувания към Русия, президентът не пренебрегна кризата на сегашния световен ред.

.Говорейки за агресивната политика на САЩ, Путин припомни, че американците са единствените в историята, които са си позволили да използват ядрено оръжие, и то два пъти – в Хирошима и Нагасаки. ”Между другото, те създадоха прецедент“, каза той.

В същото време, продължи руският лидер, Вашингтон не е никак лоялен към своите партньори, включително към японците. „Съединените щати все още фактически окупират Германия, Япония, Република Корея и други страни. И в същото време цинично ги наричатравноправни съюзници. Що за сътрудничество е това?

Целият свят знае, че лидерите на тези държави се следят, на първите хора на тези държави се монтират подслушвателни устройства не само в служебни, но и в жилищни помещения. Това е пълна срамота“, смята държавният глава.

Желанието на Вашингтон за световно господство се изразява не само в агресията срещу Русия, но и в отношението му към американските сателити в Европа. „Англосаксонците вече не се задоволяват със санкциите, те преминаха към саботаж. Невероятно, но факт.

Организирайки експлозии на международните газопроводи на “Северен поток”, които минават по дъното на Балтийско море, те всъщност започнаха да разрушават общоевропейската енергийна инфраструктура“, каза Путин.

В тези условия Русия продължава да се бори „за справедлив и свободен път“. “Пак повтарям: няма да е както преди“, подчерта президентът.

Според него, въпреки опитите на Запада да представят желаното за действително, „повечето държави отказват да „козируват“ и разумно избират сътрудничество с Москва. А тези страни представляват значителна част от световната общност. САЩ, освен политиката на грабеж и рекет, няма какво да предложи .

Превод: В. Сергеев

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.