Европейската комисия благодари на Георги Пирински за приноса му при създаването на платформа срещу недекларирания труд

Европейската комисия благодари на Георги Пирински за приноса му при създаването на платформа срещу недекларирания труд

С Платформата се създава нова форма на сътрудничество

В писмо до Томас Хендъл, председател на Комисията по заетостта в Европейския парламент, ресорният генерален директор в Европейската комисия Мишел Сервоз изразява своята специална благодарност за успешното приключване до края на 2015 г. на две важни законодателни инициативи – създаването на Платформа за справяне с недекларирания труд с докладчик Георги Пирински от Групата на социалистите, както и разширяването на компетенциите на Европейската мрежа за службите по заетостта с докладчик Хайнц Бекер от ЕНП. В писмото ясно е откроена ролята на докладчиците за постигане на необходимото съгласие за приемането на тези решения от двете законодателни институции – Европейският парламент и Съветът на министрите.

В частност, с Платформата се създава нова форма на сътрудничество, която не само следва да ограничава и предотвратява работата на „черно“, но и да разработва подходи за превръщането на недекларирания в законно регулиран труд, осигуряващ защита както на правата на работниците за справедливо заплащане и осигуровки, така и на фирмите срещу нелоялната конкуренция от недобросъвестни работодатели, експлоатиращи такъв труд. Сега предизвикателството е пред правителствата и социалните партньори активно да се ангажират в дейността на Платформата – потребност с особена актуалност за българското правителство, синдикатите и работодателите.

Източник:bsp.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.