Извънредно: Владимир Путин идва на посещение в България!

Извънредно: Владимир Путин идва на посещение в България!
“Има официална покана от страна на президента на Република България Румен Радев към руския президент Владимир Путин.

Поканата беше направена още през лятото и важи за цялата юбилейна година, когато се отбелязва годишнина от Руско-турската освободителна война. След изборите, които има в Русия на 18 март, ще бъде съгласувана дата за това посещение”.
Това заяви руският посланик Негово превъзходителство Анатолий Макаров, който гостува днес във Велико Търново. “Смятам, че визитата ще се състои”, добави той.
“Сега е точното време за посещение на руския президент, тъй като последното му посещение беше през януари 2008 година – това са повече от 10 години”, каза Макаров.
Макаров бе категоричен, че за националните чествания в България за 140-годишнината от Освободителната война ще има солидно руско присъствие. „На 2 март в България ще пристигне руският патриарх Кирил по покана на българския патриарх Неофит, ще има посещение на парламентската делегация по покана на НС, ще дойдат представители на Руското военно-историческо дружество и на Руското историческо дружество”.
Руският посланик коментира и изказването на българския премиер Бойко Борисов за руския президент Владимир Путин, че в живота си човек не може да избира 2 неща – родителите си и руския президент.
„Смятам, че това беше политическа шега. Бойко Борисов много пъти показа, че иска да направи българо-руските отношения по-интензивни. Не мисля, че има някакви проблеми за развитието на нашите връзки. Българският премиер много пъти е казвал, че иска между България и Русия да има взаимоизгодни отношения в сферата на енергетиката”, каза руският дипломат.
Анатолий Макаров бе на посещение в старата столица за церемонията по посрещане на копие на Самарското знаме. Историческата реликва гостува в старата столица по повод 140-годишнината от Освобождението на България, която отбелязваме на 3-ти март.
Преди официалната церемония, Макаров даде брифинг пред търновските журналисти. Той отбеляза, че е щастлив да е в България и е приел поканата на българските власти с голямо удоволствие.
„Днес имаме няколко различни мероприятия и срещи и като посланик смятам, че е мой дълг да присъствам на тържествата тук във Велико Търново.
Ние имаме обща история и общ език, изповядваме една религия, пишем на кирилицата на Кирил и Методий – затова винаги трябва да сме заедно и да вървим заедно напред. Имаме толкова много общи неща, че ни очаква много светло бъдеще”, отбеляза Н. пр. Макаров.
Той заяви, че през миналата година 600 000 туристи от Русия са посетили България и тази бройка постоянно расте.
„За руснаците е много лесно да разбират българската култура, да четат езика и се чувстват добре тук. Като посланик мога да кажа, че никога не съм чувствал толкова добре извън Русия, колкото тук в България, а съм работил в много комфортни условия”, каза посланикът.  / ГЛАСОВЕ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

календар
календар

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.