Каракачанов: Украинците ще препродадат българските БТР-и в Африка

Каракачанов: Украинците ще препродадат българските БТР-и в Африка “През 2019 година поисках от МВР да бъдат предоставени на МО, но министърът на вътрешните работи ми отговори, че са му необходими и възнамерява да ги ремонтира”, заяви вицепремиерът от кабинета “Борисов-3”

Бившият военен министър и вицепремиер в кабинета “Борисов-3” Красимир Каракачанов прогнозира, че Украйна няма да използва българските БТР-и за собствената си отбрана, а ще ги препродаде “някъде в Африка”. Коментара си той направи по повод наложеното от президента Радев вето върху решението на парламента за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника с отпаднала необходимост.

В “Твоят ден” по “Нова тв” Каракачанов потвърди, че БТР-ите са били предназначени за намеса при бунтове покрай Възродителния процес, както и че са старо производство отпреди 1989 година, но уточни, че през 2019 г. е бил информиран, че машините ще бъдат ремонтирани. Именно с този аргумент тогавашният вътрешен министър Младен Маринов му е отказал да бъдат предоставени на Министерството на отбраната.

“През 2019 година поисках от МВР да бъдат предоставени на Министерството на отбраната. Тогава министърът на вътрешните работи ми отговори, че те са необходими за МВР и той възнамерявал да ги отремонтира”, свидетелства Каракачанов.

След това той обясни какво би направил, ако сега беше на мястото на Тодор Тагарев:

“Става въпрос за 100 машини, които, забележете, няма да бъдат дадени в този вид, в който уж се намират, а ще бъдат стегнати, включително с тежката картечница. Аз не бих ги дал. Аз бих продал половината. Реалната им цена в това военно време е минимум половин милион лева на бройка. С останалите пари, с парите, които спечелиш от тези 50, бих ремонтирал другите 50.

Тук президентът е прав, това го повтарям от няколко месеца. Тези машини могат да бъдат използвани за охрана на границата, тези машини могат да бъдат използвани при бедствия и аварии, тези машини могат да бъдат оборудвани и използвани при гасене на горски пожари, те са високо проходими.

В интерес на истината, за да бъдем честни, те за съвременни военни действия са непригодни. Мога да ви кажа какво ще се случи с тези машини. Ние ще ги подарим с тежките картечници, украинците ще ги препродадат някъде в Африка, защото те в тази война не могат да им вършат абсолютни никаква работа“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.