Удар! 54 000 души чупят тавана на пенсиите, ще взимат повече от 1000 лева!

53 617 възрастни чупят тавана на пенсиите.

Те взимат максималния размер на парите за старост, който е в момента е 910 лева, показват най-новите данни за Националния осигурителен институт, пише „Телеграф“.

Таванът ще нарасне до 1040 лева от юли 2019 година, стига да няма промяна в размера на максималния осигурителен доход, обясни шефът на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

За пенсиите отпуснати след края на следващата година, той напълно ще отпадне. От днес минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 200 лева. Увеличението е второ за годината.

От 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повиши от 161,38 лв. на 180 лв. Общо 82782 писма до възрастни хора, които догодина трябва да излязат в заслужен отдих, изпрати НОИ през лятото.

Малко под 2% от честитките не стигнаха до получателите си, защото са дали грешен адрес или са се преместили на друг. Ако някой попада в тази група и не е получил писмото си, може да направи това в приемните на всяко едно от териториалните поделения на НОИ, посъветва шефът на института.

efekt 2

Той прогнозира, че догодина ще бъде изпратен приблизително същият брой писма.  Така хората се информират за документите, които следва да съберат и да представят пред пенсионния- орган, както и за възможността да си извадят персонален идентификационен код (ПИК), с който могат да ползват електронните услуги на НОИ.

Това е важно и силно го препоръчвам, тъй като по този начин могат да проверяват дали работодателите им са подавали през годините коректна информация за стажа им и на какви доходи са ги осигурявали, каза Ивайло Иванов.

В случай, че има несъответствия, те ще имат достатъчно време да поискат корекция на тези данни,което ще ускори и улесни бъдещето пенсионно производство, допълни той.

Иванов отчете, че все повече нараства броят на възрастните, които продължават да работят след придобитото право на пенсия, защото всяка година и всеки месец страж след това им носи по-висока тежест в пенсионната формула, а това се отразява и върху размера на бъдещета им пенсия.

Днес по повод международния ден на възрастните хора, те ще могат да получат всякакви консултации за пенсионирането си на място в поделенията на НОИ. / blitz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.