Атлантически съвет поиска част от изтеглящите се от Германия американски войски да дойдат в България

Атлантически съвет на България призовава правителството да поиска част от изтеглящите се от Германия американски войски да дойдат в България.

Ето и пълния текст на предложението им:

Сега е времето България да поиска част от американски сили, които ще се изтеглят от Германия, да бъдат постоянно разположени в България!

Това ще укрепи не само нашата отбрана и сигурност, но и югоизточния фланг на НАТО. Разполагането за постоянно на американски войски в България също така ще бъде в полза на подготовката и подобряването на оперативната съвместимост на нашите въоръжени сили с тези на съюзниците от НАТО.

Сега е моментът правителството да поиска от Вашингтон да вземе такова решение. За това има благоприятни условия, които кабинетът трябва да използва и те са следните:

1. Спешната необходимост от укрепването на югоизточния фланг на НАТО, в контекста на нарушения баланс на силите в Черно море в полза на Руската федерация.

2. България изпълнява ангажимента си от срещата на върха на НАТО в Уелс, като стабилно увеличава разходите си за отбрана към поставената цел те да достигнат 2% от БВП. За 2019 г., заради придобиването на първите 8 самолета F-16, бюджетът за отбрана достигна 3.14 % от БВП. През 2016 г. разходите за отбрана бяха 1.26% от БВП, през 2017 – 1.27%, през 2018 г. – 1.48%. За 2019 г., дори и ако не се смята сумата за плащането на F-16, бюджетът за отбрана нараства спрямо този за 2018 г. с почти 250 милиона лева, до 1.59% от БВП. За 2020 г. бюджетът за отбрана ще бъде още по-висок, като се очаква скоро да достигне до 2% от БВП.

3. България вече стартира дълго отлаганото превъоръжаване, като правителството избра F-16, въпреки системния и дългогодишен лобистки натиск в полза на Грипен.

4. Независимо от кризата с коронавируса и негативното й отражение върху икономиката, България не планира да спре модернизацията на въоръжените сили.
Най-малкото поради тези причини България заслужава да бъде сред страните, които могат да се възползват от изтеглянето на част от американските войски от Германия и пренасочването им към други съюзници в Източна Европа.

Не на последно място – в България израства ново поколение хора, трайно ориентирани към ценностите на евроатлантическото семейство и твърдо решени да прекъснат завинаги руските зависимости, които все още спъват развитието на държавата.

Този път правителството няма право да пропуска момента!

Сега е времето България да поиска част от американски сили, които ще се изтеглят от Германия, да бъдат постоянно…

Публикувахте от Атлантически Съвет / Atlantic Council of Bulgaria в Вторник, 9 юни 2020 г.

<

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.