Вижте София някога, но от същия ъгъл! Една уникална разходка във времето /СНИМКИ и ВИДЕО/

Вижте София някога, но от същия ъгъл! Една уникална разходка във времето /СНИМКИ и ВИДЕО/

Вървим по „Витошка“ към центъра на София. Есенните листа се сипят като конфети по столичното стъргало, вятърът навява празнично настроение.

Минаваме край каменните „големци“ на социалистическия реализъм – ЦУМ, Министерството на промишлеността (сега Министерски съвет), Партийния дом и хотел „Балкан“. Стигаме до площад „Ленин“ (днес „Св. Неделя“), после свиваме вляво по „Съборна“.

Ето го култовия за всички хлапета в България „Детмаг“. Вдишваме от аристократичния дух на съседната улица „Леге“. Продължаваме край градската градина и мавзолея на Георги Димитров, напред по булевард „Руски“ към Орлов Мост.

Самотни лади и москвичи бръмчат по жълтите павета. Трамваите звънят по отдавна забравени маршрути. Въздухът е друг и разнася аромата на печена тиква и кестени. На пуканки, леблебия, лимонада и сироп. Навътре в парка, до кръглото езеро с рибките, чак до ресторант „Ариана“.

Есента на 1978-ма…

40 години по-късно фотографът на Dir.bg Павлин Даскалов отново посети тези места и ги засне от същия ъгъл. Запамети ги за онези след нас, които – някой ден, след още 40 години, ще се вглеждат в улиците, сградите и есенните листа по тротоарите.

Ще търсят силуетите ни в смога на миналото, ще долавят ехото от гласовете ни в монотонния шум. Онези, които ще си спомнят за нас – дежавю за едни, неизживени спомени за други. / socbg.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.