Нинова: Правителството на Борисов превърна България в сметище

Нинова: Правителството на Борисов превърна България в сметище

Подготвяме законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци, болнични отпадъци и т.н. от трети страни в България, защото в момента сме един разграден двор и правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години откакто управлява.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНР.

Тя допълни, че почти през ден се появява нова информация за някоя нерегламентирана площадка, където има боклуци, чийто собственик не се знае. По думите ѝ имат отговор от министъра, че за 5 години са внесени 734 000 т отпадъци от трети страни, не от Европа.

,,Целта на вота на недоверие е да поставим за пореден път остро въпросите за чистия въздух, чистата вода и българската земя.

Казвам за пореден, защото от 2017 го края на 2019 г. 17 пъти сме поставяли темата в българския парламент за водата в Перник“, заяви Нинова. Тя подчерта, че въпроса за боклуците на територията на цялата страна за същия период сме го поставяли 47 пъти.

,,Във всички въпроси, които сме поставяли, сме предлагали и решения. Ще ги предложим за пореден път и по време на вота на недоверие“, категорична е лидерът на БСП.

По думите ѝ ще внесат отново предложения и се надява този път да “има разум и да бъдат приети“.

По отношение на водата за Перник има много въпроси за изясняване, но прави впечатление, че за 10 години цената ѝ е увеличена 3 пъти уж с цел инвестиции във водопреносната мрежа. За това време е сменена 0,5% от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича.

Следователно безхаберие, некомпетентност и корупция са довели до това състояние. Това каза лидерът на БСП. По думите ѝ трябва да се носи и политическа отговорност, каквато е вотът на недоверие и наказателна, за да се види кой е допуснал да се стигне до това.

„Министърът на околната среда и водите отговаря за това колко да се оттича от язовирите. От министерството признават, че всеки месец ВиК им дава заявка и министърът разписва.

Признават също, че в язовир Студена са инвестирани 32 млн. лв. за подводен ремонт на стената. В този случай местната власт няма никакво отношение“, посочи Нинова.

Тя допълни, че в отговорите на министрите е посочено, че ВиК операторът в Перник е предупредил за това състояние още през април месец тази година и въпросът е защо не са взети мерки.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.