Президентът Радев официално обяви, че тръгва срещу правителството

Президентът Радев официално обяви, че тръгва срещу правителството

Снемам доверието от правителството!

Свидетели сме на остра криза на управлението на всички нива.

Методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели сектори, без аналог в българския преход.

Това заяви президентът Румен Радев в изненадващо Обръщение към народа днес по обяд, съобщава Епицентър.БГ.

„Считано от днес, официално снемам доверието си от правителството“, обяви държавният глава в Обръщение към народа от Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

„От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа към бъдещето на България. За съжаление, това не се случва. Днес сме свидетели на криза на всички нива“, каза Радев.

„В България има парализа на цели системи и институции“, констатира още президентът. И упрекна кабинета, че тихомълком прокарва реформа на Валутния борд, а бедността и неравенството се задълбочават.

„Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване“, продължи с критиките към изпълнителната власт държавният глава.

„Днес деленото не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В тази борба аз съм с вас“, обърна се Радев към българските граждани. И призова: „Да се обединим в името на доброто на България!“

Президентът изтъкна, че кабинетът отказва да поеме политическа отговорност за водната криза в Перник.

„България не е бунище!“, заяви Радев по повод чуждите отпадъци, открити у нас. Но обърна внимание, че скандалът се е разгорял, след като чуждестранни медии са направили разследвания по темата.

Търгува се дори с държавният суверенитет, открои в изявлението си Радев.

Изявата на държавния глава в такъв спешен порядък е за първи път, откакто той встъпи в длъжност преди три години.

В последната седмица се разрази скандал с огласени от прокуртурата записи със СРС-та на шефа на ВВС ген Стойков, в които протича и гласът на президента. Поводът е назначаването на Десислава Генчева/ Радева на втори трудов договор като пиар на ВВС преди пет години.

Припомняме, че в края на януари прокуратурата отправи питане до Конституционния съд за тълкуване на имунитета на държавния глава, от което се разбра, че главният прокурор иска да получи възможност да разследва президента по конкретно дело и то докато тече президентският му мандат.

„Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения“, бе коментарът на Румен Радев. За съжаление прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха, заяви президентът.

Днес главният секретар на държавния глава – Димитър Стоянов, потвърди, че гласът на мъжа, който разговаря с ген. Цанко Стойков във въпросния запис, е на президента Румен Радев. Стоянов уточни, че самият той пък е „Митко“ от записа.

Ето пълния текст на Обръщението на държавния глава:

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми секретари и съветници,

Уважаеми представители на медиите,

Скъпи сънародници,

Oт 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива.

Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход.

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

На всичко това трябва да се сложи край.

Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

Скъпи сънародници,

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!

https://www.facebook.com/btvnews/videos/230355164639480/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.