Ще дам прост пример как функционират обществените поръчки – узаконената корупция

Ще дам прост пример как функционират обществените поръчки – узаконената корупция Ще дам прост пример как функционират обществените поръчки:

Има да се свърши една работа и само бай Иван може да я свърши. Но бай Иван няма фирма, а дори и да има, няма необходимия оборот и работници на договор, за да има право да участва в търга.

Търгът се печели от Х за 40000 лв. После Х възлага работата на У като подизпълнител за 20000 лв, който пък я възлага на Z като подизпълнител за 10000 лв.

Бай Иван е на трудов договор при Z и свършва работата за 1 месец, за което получава 1000 лв.

Обществената поръчка е проведена законосъобразно и прозрачно и договорите между X, Y и Z са изрядни. Х,У и Z получават 39000 лв за работата си като посредници между държавата-възложител и фактическия извършител на работата бай Иван.

Корупция няма как да бъде открита, тъй като тя е узаконена. 🙂

П.С. Тези 39000 лв предизвикват покачване на цените на пазара и бай Иван може да си купува все по-малко сирене и хляб и така на бай Иван не му остава много.

Емил Попов, фейсбук

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.