Юрист: Употребиха правото махленски, за да атакуват Радев. Рушат институциите в България

Юрист: Употребиха правото махленски, за да атакуват Радев. Рушат институциите в България

Аз не разбирам какво налагаше да бъде сезиран Конституционният съд.

Текстът на Конституцията за имунитета на президента е повече от ясен“, заяви в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТV+ и TV1 юристът Иван Брегов от Института за пазарна икономика, съобщава „Дневник“.

В понеделник прокуратурата поиска от Конституционния съд тълкуване на текстовете от основния закон, свързани с имунитета на държавния глава, а ден по-късно обясни, че питането е във връзка с конкретно досъдебно производство и дори разпространи записи, направени със специални разузнавателни средства.

„Президентът има абсолютен имунитет, той може да бъде преследван само за държавна измама или за нарушение на констутицията“, подчерта Иван Брегов.

Той разкритикува начина, по който от държавното обвинение съобщиха информацията за досъдебното производство. „Все пак става дума за държавния глава. Като посегнем така на институцията, как ще градим доверие в институции?

Този махленски маниер за употреба на правото, насаждан вече две петилетки, е непривичен за българския конктест. Такива неща не бива да се правят с лека ръка“, коментира той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.