Жената трябва да се бие – образование

Жената трябва да се бие – образование
Жената трябва да се бие!

Урок за исляма в учебник за VI клас подбужда към насилие
Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция.

Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие. Като спорни бяха определени и цитатите за джихада. „Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира в студиото на bTV доц.

Александър Николов, един от съавторите на учебника. Не може да цензурираме нито Корана, нито Библията. Възражението беше, че текстът за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че именно – джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави, аргументира се и друг историк, проф.

Христо Матанов. Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може (в час) да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн.

efekt 2

„Ние сме алармирали министерство на образованието, тези текстове не могат да дадат реална представа за религията, изкарани са извън контекста. Не са реални тези неща по този начин”, смята той.
Източник: uniconbg.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.