Лавров в Ню Йорк: САЩ няма да постигнат отмяна на забраната за влизане на чужди военни кораби в Черно море

Лавров в Ню Йорк: САЩ няма да постигнат отмяна на забраната за влизане на чужди военни кораби в Черно море Пентагонът няма да успее да постигне отмяна на конвенцията от Монтрьо за забрана на влизането на чужди военни кораби в Черно море.

Турция няма да промени позицията си на гарант по изпълнението на конвенцията.

Това каза руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос по време на голяма пресконференция в Ню Йорк, където е за участие в заседанията на Съвета за сигурност на ООН, съобщи руското МВнР.

Въпросът към Лавров бе следният: „Пентагонът заяви готовността си да работи с Турия за разрешаване на конфликта в Черно море в контекста на конвенцията от Монтрьо. Става ли въпрос за отмяна на тази конвенция? Планира ли президентът Путин в близко време да посети Турция?“

По-рано Министерството на отбраната на САЩ обеща да обсъди с Анкара въпроса за корабоплаването в Черно море. „Нашата цел е да постигнем благоприятна среда, така че регионът да бъде напълно отворен за търговско корабоплаване“, каза помощник-началникът на Пентагона по въпросите на международната сигурност Селесте Уоландър.

Световният икономически форум в Давос също предложи създаването на военноморска работна група, която да ескортира търговски кораби в Черно море.

Отговорът на Лавров:

„Що се отнася до заявленията на Пентагона, съдейки по всичко, те се опитват да постигнат смекчаване от страна на Турция на режима за преминаване на проливите. Според сега действащите правила военни кораби на нечерноморски страни нямат право да влизат в Черно море. Това искат да постигнат американците. Турските колеги многократно са казвали, че като пазители на наследството на конвенцията от Монтрьо, те строго ще следват нейните ограничения. Разбрах, че ръководителят на Пентагона Лойд Остин се е върнал на работа. Вероятно затова сега там са се активизирали. Не мисля, че ще им се получи“.

„Що се отнася до визита в Турция на президента, питаха ме и за визита в Северна Корея. Мога да кажа, че президентът Путин е получил покани от лидерите на тези две страни, както и от много други свои чуждестранни колеги. Графикът на неговите контакти се израбтва в Кремъл от негована администрация“, заяви Лавров.

Турската страна на свой ред отхвърля категорично идеята на чужди военни кораби да бъде позволено да влизат в Черно море извън установените правила.

Не трябва да има кораби на НАТО в Черно море, докато руската спецоперация не приключи, каза Догу Перинчек, председател на турската партия Ватан (Родина). Той се позова на конвенцията от Монтрьо, която регламентира правилата за корабоплаване в проливите. Депутатът добави, че неговите поддръжници ще гарантират, че управляващата партия в Турция спазва условията на конвенцията.

„Ще наблюдаваме процеса“, каза той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.