Москва: ЕС се превръща във васал на НАТО

Москва: ЕС се превръща във васал на НАТО Европейският съюз става васал на НАТО, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Това предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Захарова цитира подписването на съвместната декларация, в която двете организации се ангажират да задълбочат сътрудничеството си в отговор на войната на Русия в Украйна.

В декларацията си НАТО и ЕС заявиха: „Днес сме изправени пред най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Бруталната война на Русия срещу Украйна нарушава международното право и принципите на Хартата на ООН.“

Те обещаха да „пренесат партньорството си на по-високо ниво“ в отговор на нарастващите заплахи и предизвикателства, припомня Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че този ход „потвърждава пълното подчинение на Европейския съюз на задачите на Северноатлантическия блок, който е инструмент за гарантиране чрез сила на интересите на САЩ“.

Тя каза, че европейците са изправени пред „незавидната съдба на американски васал, като губят своите позиции в световната политика и икономика и с всяка стъпка изпадат във все по-голяма зависимост от Вашингтон“.

Изявлението на Захарова е в синхрон с руските усилия да представят войната в Украйна като част от борба за съществуване, която се води със западните нации, които според Москва са решени да унищожат Русия.

Изправен пред безпрецедентни западни санкции, президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще засили сътрудничеството си с други партньори, особено с Китай, за да се противопостави на хегемонията на САЩ и да създаде, както той го нарече, „многополюсен свят“.

Съединените щати и техните съюзници осъдиха Русия за нахлуването ѝ в Украйна, определяйки го като имперско заграбване на земи, докато Украйна обеща да се бие, докато и последният руски войник не напусне територията ѝ.

Вашингтон отрече твърденията на Москва, че иска да унищожи Русия, а американският президент Джо Байдън предупреди, че евентуален конфликт между Русия и НАТО може да предизвика Трета световна война, припомня Ройтерс. / Факти

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.