Установихме вчера човек с коронавирус, който е бил без симптоми и никъде не е пътувал

33 са новите заразени с коронавирус, общо станаха 412

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса неговият председател проф. Венцислав Мутафчийски съобщи последните данни за развитието на заболеваемостта.

„За вчерашния ден положителните проби са 33, от тях са хоспитализирани 23 човека, общият брой на досега заразените в 412, а излекуваните са 20: 14 мъже и 6 жени“, каза проф. Мутафчийски. Вече има случай и в Русе и това е мъж, който се е прибрал и работел в ски курорт в Австрия.

146 човека е общият брой на хоспитализираните, от София и Пловдив 14 са в интензивно отделение. 1 пациент в Кюстендил също е интубиран.

За миналия ден в София случаите са 21: новите хоспитализирани са двама в болница „Света Анна“, 19 в „Александровска“, в „СофияМед“ – 1, в „Пирогов“ – 3 души, в МВР болница – 1 и шестима амбулаторни.

В Бургас са двама мъже на 55 и 61 години, завърнали се от чужбина, като единият е приет в болница.

В Пловдив са два: мъж на 65 години и жена на 76 години. От предишния ден в града има положителен на коронавирус военнослужещ, който е интубиран и е в тежко състояние.

В Добрич заболелите са двама: баща и дъщеря на 50 и 26 години, които са приети в болница в Стара Загора.

Няма хора с коронавирус, които не се лекуват, дори и неосигурените, изтъкна ген. проф. Мутафчийски. Излекуваните са общо 20.

В сградите, където са установени корона вирус инфектирани, се прави дезинфекция всеки ден. Такава е направена в парламента, всеки ден се прави в Министерския съвет, в болниците. Така професорът отговори на въпрос дали е било уместно в Народното събрание да се свиква пресконференция, след като е установен депутат с Ковид-19 – д-р Хасан Адемов от ДПС.

Късно снощи парламентарният шеф Цвета Караянчева свика пресконференция в парламента, на която съобки, че депутът Хасан Адемов е с коронавирус. Днес проф. Мутафчийски съобщи в отговор на въпрос, че в момента той постъпва в болница.

Групата от депутати, която ще се изследва, ще се подаде от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Те ще бъдат изследвани в две болници, каза още генералът.

Който може да си осигури маска, нека носи маска, посъветва генералът. И информира, че човек, установен вчера с коронавирус, е бил без симптоми и никъде не е пътувал. „Този спор – за маските, измести центъра и вече никой не говори за социално дистанциране. 2 метра! Това е основното. Когато човек без маска се изкашля, лети на два метра. Но когато се изкашля с маска, не е така“, каза Мутафчийски.

Той разказа и случай в Банско – лекарите в курортния град отричали да имат пациенти със симптоми за коронавирус, но те установили, че има такива – 50 човека.

Източник: Епицентър.БГ

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.