Борисов: Ако не ни бяха спретнали пуча през 2013г., „Южен поток“ щеше вече да се строи

Борисов: Ако не ни бяха спретнали пуча през 2013г., "Южен поток" щеше вече да се строи
„Той (проектът „Южен поток“ – бел.ред.) беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: „Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС“. Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага инфриджмънт процедура, и убиха проекта“, обяснява Борисов спирането на проекта.

„Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток“, допълва той.

Борисов вижда големи шансове „Южен поток“ да бъде заменен с газовия разпределител „Балкан“. Сега сме обърнали схемата на действие: Европейската комисия води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител „Балкан“, започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция, където ако един ден азерски или туркменски газ по южния коридор дойдат, посочва той.

По думите му преди това обаче трябва да се решат проблемите на Нагорни Карабах. „На първо място в този газоразпределител е газта, която ще дойде от „Хан Аспарух“, „Силистар“ и „Терес“. Вие знаете, че 10% от газта, която изразходваме, пък е от Галата. Така че от 4-5 източника може да си съберем в този газов разпределител газ и да го транспортираме за Европа. Ако, дай Боже, от Гърция се докара компресиран или втечнен газ, евтин дали от Египет, дали Израел, дали Съединените щати, да видим цената, ние трябва да имаме готовност както с другите магистрали – ако искаш да вкарваш трафик и да вземеш транзитни такси, първо трябва да направиш пътищата“, обяснява Борисов плановете си за енергетиката.

За писмото от руската „Газпром експорт“ до „Овергаз“ за спиране на доставките поради непогасени задължения, за което се разбра на 30 декември, Борисов казва, че оставя на анализаторите да коментират защо е било направено и коректно ли е да се изчака 31 декември 6 и 30 ч вечерта. „Тогава нормалните хора са със семействата си и се подготвят да отиват при близки и роднини. Някои можеше да са отишли в провинцията. И „Булгаргаз“, и „Булгартрансгаз“ до 20,30 ч заедно с диспечерите говорихме, за да намерим правилното решение – да теглим ли от Чирен повече газ, упълномощих Гегов (изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Георги Гегов – бел.ред.) да търси руснаците в Санкт Петербург – да разберат аварийната ни ситуация. Това се е знаело и преди няколко дни бяха казали да прехвърлим договора на частния оператор към държавния, докато си оправи проблемите, които има с руснаците. Това се и случи. Най-малкото, с което бих квалифицирал това поведение, е некоректно“, коментира Борисов.

За писмото се разбра от държавния Български енергиен холдинг, чиято дъщерна компания „Булгартрансгаз“ е получила от „Газпром експорт“ копие на кореспонденцията и с „Овергаз“. Овергаз отрича да е получавала такова предупреждение. Стигна се до извънредни съвещания при премиера Бойко Борисов за набелязване на мерки за компенсиране на евентуалното прекъсване на доставките. В крайна сметка „Овергаз“ и „Булгаргаз“ подписаха снощи договор, според който клиентите й ще получат нужните им количества, а „Овергаз“ ще ги компенсира при евентуални щети.

За отношенията с Русия премиерът коментира: „Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни… В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти. Но се надявам, че с това, което стана със сваления руски самолет от Турция, показахме, че ние само гледаме българския си национален интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО. И няма нищо лично оттук-нататък. Така че истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия“.

Loading...

„Говорил съм си с колеги от бившите служби за народопсихологията, тя е различна в Румъния, Унгария, Чехия, отношението към Русия и СССР е било различно. Докато ние поради руско-турската освободителна война, това е дълбоко заложено като ген. Обяснявал съм, че българите не обичат и не мразят за сметка на единия или на другия блок. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора. Така че ние може да си направим извода, че трябва да сме в ЕС и в НАТО и в същото време да пазим отношения с нашия исторически приятел през годините – Русия“, обобщава Борисов.
ТОВА Е ЛИЦЕМЕРИЕ явно ни правят на прости всички си спомняме как Борисов се хвалеше пред Американците в София как бил спрял Южен поток !
Източник:glasove.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.