Русия и Турция завършиха морския участък от “Турски поток”… Бойко гледа умно…

НЕКАТЕГОРИЗИРАНОРусия и Турция завършиха морския участък от “Турски поток”… Бойко гледа умно…

Въвеждането в експлоатация на “Турски поток” ще помогне за икономическото развитие на целия черноморски регион и ще стане важен фактор за общоевропейската енергийна сигурност, заяви руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС.

“Пускането в експлоатация на “Турски поток” със сигурност ще позволи на нашите страни качествено да разширят сътрудничеството в газовата сфера, ще има голямо значение за икономическото развитие на Турция и целия черноморски регион, а също така ще стане важен фактор за обезпечаването на общоевропейската енергийна сигурност”, изтъкна Путин.

Той подчерта, че проектът “Турски поток” не е насочен срещу никого, а показва умението на страните са защитават националните си интереси. “Подобен род проекти и този проект в частност не са насочени срещу интересите на когото и да било, проектът има изключително съзидателен характер”, заяви Путин.

По думите му проектът е “насочен към това да се развиват отношенията между страните, да се създават устойчиви условия за развитие на икономиката, да се подобрява благосъстоянието на гражданите на нашите страни”.

“Реализацията на проекти от подобен тип, и този в частност, са ярък и добър пример за умението да защитаваш националните си интереси, защото “Турски поток” напълно съответства на интересите на икономиката на Турската република”, отбеляза Путин.

efekt 2

Точно това не направи България в лицето на управляващите от ГЕРБ, които не защитиха националните ни интереси навремето, когато имахме златния шанс с “Южен поток”. Днес вместо Турция, нашата страна можеше да транзитира руски газ към Европа като бъде първа страна-доставчик след Русия…

Борисов днес гледа умно, след като извърши национално предателство!

Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган издадоха нареждане за постояването на последния сегмент от морския участък на енергийния проект “Турски поток”, съобщава “Дейли сабах”.

Путин е в Истанбул на еднодневна визита за участие в официалната церемония във формат видеоконференция.

По време на събитието руският лидер нареди на директора на Газпром Алексей Милер да разпореди на Pioneering Spirit – най-големият кораб в света за инсталиране на нефтени и газови платформи, да постави последната тръба от морския участък, информира ТАСС.

На събитието Ердоган заяви, че “Турски поток”, изграждан с нашите руски приятели, е важен исторически проект по отношение на двустранните контакти и енергийните политики в региона”.

През миналата година увеличихме търговския обмен с Русия с 30%, целта ни е да достигне 100 милиарда долара, съобщи той.

“Турски поток” ще започне да доставя природен газ по две тръби от 1 януари 2020 г.

Ердоган поясни, цитиран от Анадолската агенция, че проектът носи много ползи не само за Турция, но и за съседните държави, за региона. Той нарече Русия “надежден партньор на Турция” и “важен” доставчик на природен газ, с който Анкара може да си сътрудничи дългосрочно.

Проектът “Турски поток” ще действа от 2019 г. след провеждането на тестовете, обяви турският лидер. По думите му Турция е закупила 387 милиарда кубични метра природен газ от Русия от 1987 г.Според него солидарността на Турция с руския президент и народ ще открие пътя за по-големи проекти между двете страни в бъдеще.

Сухопътният участък на проекта се очаква да прогресира бързо. Проектът “Турски поток” ще бъде завършен през 2019 г., коментира държавният глава на Русия.

Според руския лидер Ердоган е показал политическа воля и кураж за осъществяването на този проект, което не би било възможно без доверие между двете страни.

Путин също поиска търговският обмен да достигне 100 милиарда долара.

ТАСС припомня, че през декември 2014 г. Русия изостави проекта “Южен поток” през България и го замести с тръба с подобен капацитет, която по-късно беше наречена “Турски поток”.

Газпром започна строителството на морския участък от тръбата през май 2017 г. Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция. Дължината му е 930 километра. Тръбата ще продължи по суша още 180 километра до границата на Турция със съседни държави.

Първата тръба е за турския пазар, а втората ще доставя за Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка тръба е 15,75 милиарда кубични метра газ на година. Първите доставки са предвидени за края на 2019 г.

Газпром обяви завършването на морския участък през април 2018 г.

В края на май Газпром и турското правителство подписаха протокол за изграждането на тръбите на “Турски поток” по суша.

В близко бъдеще Русия ще реши маршрута на втората тръба. В момента се обсъждат два варианта. Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария са потенциални пазари.

Газпром счита, че за изграждането на “Турски поток” ще се необходими 7 милиарда евро.

Преносът на газ от Анапа, Русия, до Къйъкьой (Мидия), Турция, ще отнема около 52 часа. Контролната стая, където ще се следи преносът на природен газ, ще бъде в Амстердам, Холандия.

Проектът ще действа най-малко 50 г.

Тази година Путин два пъти посети Турция. И двата случая бяха за участие в международни срещи за Сирия: през април във формат Русия-Иран-Турция и през октомври във формат Русия-Франция-Германия-Турция. Руският президент проведе отделни двустранни разговори с Ердоган.

Последната визита на Путин в Турция в чисто двустранен формат беше на 11 декември 2017 г.

По информция на КРОСС, НЮЗ.БГ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.