Сърбия ни е върнала 2275 мигранти само за месец – сирийци, афганистанци и пакистанци

Сърбия ни е върнала 2275 мигранти само за месец - сирийци, афганистанци и пакистанци

Над 2000 мигранти са били възпрепятствани да преминат от България в Сърбия, а 24 трафиканти на хора са били заловени за по-малко от месец в опит да се ограничи притока на мигранти, опитващи се да достигнат богатите страни в Европейския съюз през Балканите, съобщават сръбските граничари, цитирани от „Асошиейтед прес”.

Сърбия наскоро разположи съвместни военни и полицейски патрули по границата с България, където мигрантите пристигат по нелегални маршрути, най-вече водени от трафиканти и често са атакувани и ограбвани от местни жители.

Повечето от мигрантите искат да се придвижат на север към Унгария, преди да продължат към по-богатите страни от ЕС. Говорителят на сръбската армия Йован Кривокапич уточни, че 2 275 души, повечето сирийци, афганистанци и пакистанци, са били върнати в България откакто съвместните патрули са били разположени на 22 юли. По думите му, 454 мигранти, които са били хванати във вътрешността на Сърбия, са били настанени в бежански центрове.

„Те се опиват да преминат през планински проходи, през гъсти гори, покрай речни корита с помощта на трафиканти”, отбелязал Кривокапич.Той допълнил, че контрабандистите все повече използват непълнолетни, за да помогнат на мигрантите през границата, опитвайки се да избегнат по-сурови присъди, издадени срещу пълнолетни нарушители.

„Обвинения бяха повдигнати срещу повечето от трафикантите и те са в ареста”, посочи още Кривокапич, допълвайки, че повечето от тях са сръбски граждани.

Loading...

Балканските страни затвориха границите си за мигранти през март. През миналата година повече от 1 млн. души преминаха през Балканите. След затварянето броят на онези, които все още се опитват да използват този маршрут, спадна от хиляди до стотици дневно.
Източник: epicenter.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.