Тежък удар за „Ислямска държава“ – идва ли краят на групировката?

Тежък удар за „Ислямска държава" - идва ли краят на групировката?

Прогонването на групировката „Ислямска държава“ от последната територия, която тя контролираше по сирийско-турската граница, на практика прекъсна линиите за снабдяване на екстремистите от външния свят. Това би могло да се отрази на способността им да защитават последните си два бастиона – градовете Ракка в Сирия и Мосул в Ирак.

Контролираната от „Ислямска държава“ територия се топи от месеци под натиска на силите, решени да пометат самопровъзгласения „халифат“. Битката за Мосул изглежда ще започне всеки момент, тъй като подкрепяните от САЩ иракски сили настъпват към града, а Ракка вероятно ще бъде на мушката на атака, оглавена от кюрдски милиции, в близко бъдеще, съобщава „Дарик“.

Ако бъде отстранена от власт в територията, която контролира, мнозина се боят, че „Ислямска държава“ ще се насочи още по-решително към терористични нападения срещу цивилни в региона и на Запад. По този начин ще заприлича повече на групировката, от която произлезе – Ал Кайда.

КАК ФУНКЦИОНИРАХА СНАБДИТЕЛНИТЕ ЛИНИИ ОТ ТУРЦИЯ?

След като през март 2011 г. започна сирийският конфликт, човек можеше да избегне турските войници по границата и да се промъкне в Сирия или обратно. Много от преминаващите в Сирия бяха джихадисти от целия свят, присъединяващи се към клона на Ал Кайда. Други, предимно сирийци, можеха да използват граничните контролно-пропускателни пунктове. Каналджиите също бяха активни и помагаха на хората да пресекат границата.

ЗАЩО ТУРЦИЯ ПОЗВОЛИ ТОВА И КАКВО СЕ ПРОМЕНИ?

Години наред Турция си затваряше очите за преминаващите. Съседни страни също купуваха петрол от „Ислямска държава“ на по-ниски цени от тези на международните пазари. Но Европа оказа натиск върху Турция след нападението срещу редакцията на сп. „Шарли ебдо“ във Франция през 2015 г. и Анкара започна да затяга сигурността по границата си. Постепенната промяна в поведението на Анкара беше последвана от нападения на територията на самата Турция, за които беше обвинена „Ислямска държава“, включително на истанбулското летище. Щом отношенията между Турция и Русия се подобриха и след като опитът за преврат през юли не успя да свали от власт президента Реджеп Тайип Ердоган, той изпрати своите сили в Сирия да воюват с екстремистите, както и с кюрдските бойци, които бяха преминали на западния бряг на р. Ефрат против волята на Турция. Турската синзходителност към „Ислямска държава“ изглежда най-сетне беше приключила. Тази седмица турски военни и подкрепяни от Турция сирийски бунтовници превзеха всички сирийски територии покрай границата, които бяха под контрола на групировката.

КАК МОСУЛ И РАККА ВСЕ ОЩЕ СЕ СНАБДЯВАТ?

Откакто Турция затегна контрола по границата си, „Ислямска държава“ разчита на продукти, докарани от Турция в контролирания от бунтовниците сирийски граничен град Азаз. Сирийски търговци отиват в Азаз, купуват каквото им е необходимо и го доставят с камиони до Ракка. След като вече са на територия под контрола на „Ислямска държава“, пордуктите може да бъдат изпращан до други територии под неин контрол.

КОЙ ВОЮВА С ГРУПИРОВКАТА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“?

Много сили воюват с „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, някои подкрепяни от САЩ, а други от държави като Русия, Иран и Турция. Най-ефективната групировка са оглавените от кюрдите Сирийски демократични сили, които през изминалата година отнеха от екстремистите обширни територии в Северна Сирия с помощта на интензивни въздушни удари на международната коалиция начело със САЩ. Срещу екстремистите воюват също членове на ливанската групировка Хизбула и сирийски правителствени войски, главно в Централна Сирия. Подкрепяни от Турция бунтовнически фракции като „Султан Мурад“, „Планински ястреби“, Фронт Шамия и Армия за освобождение участваха в офанзивата на Анкара, която започна на 24 август и превзе цялата контролирана дотогава от „Ислямска държава“ гранична зона от сирийската страна.

В Ирак екстремистите са атакувани от правителствени войски, регионални полицейски сили, сунитски племенни бойци, кюрдски бойци пешмерга и бойци от шиитски милиции. Иранците също действат активно и според някои информации началникът на иранските елитни части „Кудс“ генерал Касем Солеймани е ръководил някои операции на Силите за народна мобилизация – иракски проправителствени, предимно шиитски милиции.
Източник: blitz.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.