Захарова: Достоен надгробен камък за западните ценности е следната новина – Норвегия уби 40 северни елена, за да не пасат в Русия

Захарова: Достоен надгробен камък за западните ценности е следната новина – Норвегия уби 40 северни елена, за да не пасат в Русия Мария Захарова в Телеграм: Над гроба на западните ценности трябваше да се появи достоен надгробен камък.

Вчера намерихме такъв: “Норвежките власти убиха 40 северни елена от страх, че отново ще пасат в Русия“. Изобщо не се учудвам, че това бе съобщено от Радио “Свобода”, не без гордост.

Линк към новината и от Евронюз.

Драмата се развиваше постепенно. Според норвежките власти през 2023 г. 42 северни елена са избягали от Норвегия нерегламентирано (без разрешение от официален Осло), пресекли са границата и са пасли в Мурманска област на територията на резервата, нанасяйки значителни щети на зоната за отдих.

Още през юли Русия се опита да разреши случая по мирен път и предложи на Норвегия да изплати известна компенсация за щетите, нанесени на природния резерват. По това време норвежките власти заявиха, че “все още не са формирали позиция по този въпрос”.

Сега, след като повечето северни елени са се завърнали, позицията е формирана. Провинилите се животни са били екзекутирани по примерен начин, вероятно за назидание на другите северни елени. Както отбеляза Норвежката селскостопанска агенция, още два са добре дошли у дома. За клане.

Като цяло в Норвегия под прикритието на ветеринарния надзор процъфтява истински зооцид. Там всички животни, които се смятат за опасни или са внесени незаконно в страната, просто се убиват. През 2020 г. едва успяхме да спасим от тях едно чихуахуа, принадлежащ на наш сънародник с български ветеринарни документи.

Тогава дори Жан-Клод Ван Дам се включи в кампанията за спасяване на бедното кученце. През август миналата година ветеринарният лекар уби морж на име Фрея, който често плуваше в норвежките градове, дори в Осло, и се превърна в истински любимец на цяла Норвегия. Но това не спряло норвежките убийци на животни.

Не го направиха и колегите им от зоопарка в Копенхаген, които през 2014 г. убиха жирафа Мариус със строителен пистолет пред очите на деца, които бяха шокирани от жестокостта на служителите на зоопарка. Припомням, че след това трупът на жирафа беше разфасован, все още в присъствието на малки деца, и даден на лъвовете.

А къде бяха възхваляваните защитници на правата на животните? Къде са те сега? Грийнпийс? WWF? Някой от тях?

В същото време за коренното население на Норвегия – малкия северен народ саами – случилото се е кощунство и светотатство. Отглеждането на северни елени заема централно място в културата на саамите, а жертвоприношения са били направени на тотема Mändasch – човекът-северен елен, който според легендата е родоначалник на народа. Да обидиш северен елен означава да навлечеш нещастие на цялата номадска общност, такова нещо не бива да се прави в никакъв случай, такива духове не прощават …

Но норвежките неолиберали и зооненавистници от ветеринарния контрол не се интересуват от чувствата на саамите, от тяхната митология и дори от привидно европейския хуманизъм.

Затова, ако някой види два оцелели северни елена, да предложи да не се връщат в животновъдните ферми в Норвегия. Там не ги очаква нищо добро.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.