Станахме за смях! ВСЕ се навеждаме на ПРАВИЛНАТА страна, а БОЛИ от НЕПРАВИЛНАТА! Вучич: При някои наши съседи друг решава кой ще вари кафето в правителствата. Тук посланиците идват само да питат нещо

Станахме за смях! ВСЕ се навеждаме на ПРАВИЛНАТА страна, а БОЛИ от НЕПРАВИЛНАТА! Вучич: При някои наши съседи друг решава кой ще вари кафето в правителствата. Тук посланиците идват само да питат нещо Вучич ги нарече “кукли на конци”

“Вижте някои държави наоколо, на тях някой им им решава кой ще вари кафето в правителствата им. И за това им казват посланиците на някои държави, които у нас дори нямат право да дойдат тук освен на официални приеми и да питат нещо.”

Това заяви пред сръбски медии президентът на страната Александър Вучич след среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща. Вучич обясни, че политиката му е независима Сърбия по пътя към Европейския съюз, “а не ни дава друг решенията”.

Сръбският лидер, който използва случая отново да обещае предсрочни избори, не уточни кои от съседите – Черна гора, Босна, Румъния, Унгария, Северна Македония и България (и Косово, но според Белград границата е с Албания) – има предвид. Нарече ги обаче “кукли на конци”.

След срещата с Орбан в Будапеща Вучич също така отрече да седи на два стола и обясни, че заема един – сръбския. Обясни, цитиран от “Танюг”, че обсъжданията с унгарската делегация били в сфери като енергийната сигурност и жп линията Белград – Будапеща.

Той помолил Орбан да ускори работата по унгарския участък от трасето, изграждано с китайски пари, тъй като Сърбия щяла да приключи предсрочно.

Сърбия и Унгария създадоха съвместно предприятие за търговия с газ на европейския пазар, което се очаква да заработи идния месец. Учредители на съвместна регионална компания са отново унгарската MVM CEEnergy и сръбската “Сърбиягаз”, които подписаха споразумението през месец юни.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто отбеляза, че двете страни си осигуряват взаимна енергийна сигурност, като по-голямата част от руския газ идва в Унгария транзитно през Сърбия по разклонението на газопровода “Турски поток”, а Унгария съхранява на своя територия над 100 млн. куб. м газ за Сърбия.

Вучич е уверил премиера Виктор Орбан, че Сърбия е готова да осигури увеличаване на доставките на руски газ за Унгария по газопровода “Турски поток” през своя територия, в случай че Украйна спре транзита на руско гориво за Европа.

“По-голямата част от руския газ постъпва в Унгария през Сърбия, а през последните дни чухме, че Украйна възнамерява да прекрати споразумението си с Русия за транзит на газ за (Европа).

Вчера сръбският президент даде ясно да се разбере, че ако Унгария иска да увеличи транзита на природен газ през Сърбия, Сърбия може да предостави необходимите за това транспортни мощности”, заяви вчера Сиярто във видеопослание на страницата си във Фейсбук, цитиран от ТАСС и БТА.

Сиярто каза още, че газопроводът “Турски поток” е гаранция за енергийната сигурност на Унгария. Той също така потвърди намерението на страната да продължи да диверсифицира маршрутите и източниците на доставки на горива, включително чрез газ от Азербайджан, а в перспектива и от Туркменистан.

Сърбия по проект получава 11 млрд. куб. м руски газ чрез “Турски поток“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.