Москва изпраща помощ на Турция и Сирия! Руските военни се включиха в разчистването на руините и издирването на оцелели в Сирия

Москва изпраща помощ на Турция и Сирия! Руските военни се включиха в разчистването на руините и издирването на оцелели в Сирия

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования в телеграми до лидерите на Сирия и Турция и изрази готовност да помогне.

Асошиейтед прес обръща внимание на това, че предложението за оказване на помощ на Турция е отправено от Москва въпреки международната изолация на Русия от страна на западните държави заради инвазията на Русия в Украйна.

„Русия е готова във всеки момент да окаже помощ във връзка със земетресенията в Турция и Сирия.“
В. Путин

Помощта вече пътува!

Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Русия е готово да изпрати два самолета Ил-76 със спасители в Турция, за да помогнат за ликвидирането на последиците от разрушителното земетресение, съобщи ТАСС.

По разпореждане на ръководителя на министерството Александър Куренков в готовност са поставени 100 специалисти от авиомобилното подразделение „Центроспас“ на руското МИС и Центъра за спасителни операции със специален риск „Лидер“, предаде БТА.

Куренков заяви, че руското министерство на извънредните ситуации винаги е готово да се притече на помощ на приятелска държава, чиито граждани се намират в трудна ситуация.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу възложи на командващия руската групировка войски в Сирия да окаже помощ за ликвидиране на последствията от земетресението, съобщава ТАСС. „В работата са включени над 300 военнослужещи и 60 единици военна и специална техника“, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

„Сформирани са 10 сборни отряда от военнослужещи от групировката на въоръжените сили на Руската федерация в Сирийската арабска република, които са пристъпили към изпълнение на задачите по отстраняване на отломки, издирване на пострадали и оказване на медицинска помощ в районите, претърпели най-големи разрушения“, отбелязват от министерството.

Създадена е мобилна група от руски военни лекари за оказване на помощ на пострадалите в авиобазата Хмеймим.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в градовете Алепо, Хама, Латакия и селищата Джебла, Стаму и Бустан ел Баша са създадени шест пункта за раздаване на хуманитарна помощ за пострадалите.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.