Паметник на Левски в Чикаго

Паметник на Левски в Чикаго В присъствието на десетки родолюбиви българи е открит триметров паметник на Левски в Чикаго пред сградата на българския православен храм „Св. Иван Рилски – Чудотворец“.

Българският свещеник Никола, е долетял специално от Лос Анджелис за церемонията, отслужил е водосвет и е водил неделната празнична служба в храма.

На церемонията по откриване на паметника са присъствали обществени личности, учители, деца и гости, а също и представители на различни български организации в Чикаго.

Паметника е дарение от строителя от Ахелой Милчо Томов и фондацията му „Ние, българите по света“.

Той поверява изработката на паметника на младите скулптури Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца. / coreni.net

ЗАЩО В ЧИКАГО? ЗАЩОТО НАЙ-МНОГО БЪЛГАРИ, НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ГРАД В СВЕТА Е ЧИКАГО. А ЗАЩО АЗ? МОЖЕ БИ ИМА ВРЪЗКА МОЯТ ПРА-ПРА ДЯДО ПЕТЪР АЛАДЖАТА, В ГАБРОВО, КОЙТО Е БИЛ КАСИЕР НА КОМИТЕТА, КОЙТО ЛЕВСКИ СЪЗДАВА.

И Е ЛИЧНО НАЗНАЧЕН ОТ ЛЕВСКИ. ДАЖЕ ЕВАНГЕЛИЕТО, КОЕТО Е В ТАМОШНИЯ КОМИТЕТ В РЕВОЛЮЦИОННИЯ КОМИТЕТ, Е В НАС… ТОВА МЕ ПОДТИКНА ДА ГО НАПРАВЯ.

ПЪРВИЯ ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ПОСЛЕ ЩЕ ИМА И НА МАКГАХАН, И НА БОТЕВ ВЕРОЯТНО, А В ЪГЪЛА ЩЕ ИМА И НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ В БЪДЕЩЕ. ЗА ТОВА, ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ЦЕНТЪР В СВЕТА

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.