Хенри Кисинджър в обширно интервю за в. “Ханделсблат”.

Хенри Кисинджър в обширно интервю за в. “Ханделсблат”.
Интернет води до по-малко размисъл
Днес светът е застрашен

от катастрофа, която

бе немислима за

предишните поколения

Автор: Хенри Кисинджър;

МИГРАНТСКАТА криза в Европа е много рядко историческо събитие, при което регионът не защитава границите си, а вместо това ги е отворил. Това не се е случвало няколко хилядолетия. Дилемата е, че има хуманитарна подбуда, когато човек вижда страданието на бежанците. Но има и исторически процес, който се случва. Когато съставът на населението се променя драматично и бързо заради външни фактори, ще има исторически последици. Такова историческо събитие като миграцията ще има отражение върху обществата.

Това казва бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в обширно интервю за в. “Ханделсблат”.

bulpress tv

Той посочва, че в определен момент ще настъпи трансформация на социалните и политическите структури. Това е неизбежно. Особено когато си имаш работа с групи от хора, които не възприемат базовите принципи на западните общества.

Проявявам разбиране към ситуацията, в която се намира Меркел. Тя трябва да балансира между страданието на бежанците и дълготрайните последствия за народа ѝ. Големият въпрос е можеш ли като германец сам да поемеш отговорността за затварянето на границите? Ако по време на студената война имахме конфронтация между държави, сега напрежението е на етническа и религиозна основа, а конфликтите са между държави и недържавни организации. Така че сегашното състояние на конфликтност в света има различен характер.

Значимостта на реда не бива повече да се подценява. Когато анализираме последиците от липсата на стабилност и наличието на оръжията, които се увеличават във всички страни, ние постоянно сме застрашени от катастрофа, която бе немислима за предишните поколения.

Имам предвид ядреното и кибероръжието.

По-нататък в интервюто Кисинджър посочва, че една от основните промени на днешния свят е появата на интернет. Днес знанието се придобива от екрана, а не от хартия. Така придобитите знания са по-мигновени, по-емоционални и по-малко насочени към размисъл. Когато четеш интернет, ти знаеш, че можеш отново и отново да получиш отговор, така че това е по-малък стимул да категоризираш, синтезираш и концептуализираш световните дела. Многобройните факти често изтласкват анализа. Освен това политическите ръководства имат повече причини да реагират на моментното настроение. И всичко това води до по-различни начини за справяне с проблеми в сравнение с практиката отпреди 20 г. Не казвам, че това е лошо, просто е по-различно.

За първи път в историята събитията се случват едновременно. Това означава, че хората знаят едновременно какво се случва във всяка част на света, а това ускорява процесите и ги прави по-сложни.

В Близкия изток има три или четири различни революции, които се случват едновременно. И има бунт срещу цялата система. И това е само един регион! Китай става все по-силен, на международната сцена се появява нова сила. Русия търси своята идентичност в условията на една чужда за нея среда. Освен това има проблем и със западния свят. Днешна Европа е почти неузнаваема в сравнение с това, което беше преди 100 г. Тя се опитва да създаде ново единство, без да е в състояние да му даде политически израз. Европа не е в състояние да прави дългосрочна политика. Тук виждам ново качество на сложност.

Кисинджър смята, че докато съществува, ИД ще се плоди, ще твърди, че другите общества са незаконни, и ще се опитва да създаде халифат в Близкия изток. Най-значимата дипломация ще бъде онази, която ще може да обедини застрашените общества и те да създадат структура, която ще е по-трудно да бъде атакувана от ИД.

Възможно ли е Западът да постигне някакво разбирателство с ислямския свят извън ИД? Ако ислямският свят приема легитимността на света като структура от държави, тогава да, трябва да се преговаря. Сътресенията в Близкия изток няма да приключат, освен ако не се постигне нещо като Вестфалския договор, с който приключи 30-годишната война в Европа през ХVII век.

Loading...

Мирното напускане на сцената от страна на Башар Асад ще бъде един от компонентите на споразумението. Владимир Путин ще трябва да бъде компонент. Западът трябва да се примири, че без руското съгласие няма да бъде постигнато споразумение. Мирната деескалация на този и други проблеми също няма да бъдат възможни без участието на Русия. САЩ трябва да имат нещо повече от виждането, че на Путин трябва да се даде урок, преди да има преговори с него.
Източник:alarmanews

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.