Местан се провали като агент за влияние и затова се скри в турското посолство (обновена)

Местан се провали като агент за влияние и затова се скри в турското посолство (обновена)

Ахмед Доган върна ДПС на изходни позиции – така, както е замислена, обяви председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса. Той е категоричен, че в този случай са помогнали специалните служби. Турция няма нужда от нова партия на Лютви Местан.

Имаше опит ДПС да се ситуира като протурска партия чрез Лютви Местан. Това обяви пред Btv Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса, по повод отстраняването на Местан като лидер на ДПС на 24 декември миналата година.

По думите му българските интереси са застрашени от турската национална доктрина и доказателство за това са компелкса от „активни мероприятия”, сред които са филмът на „Ал Джазира” за България, представянето на книгата на Ахмет Давутоглу в БАН.

Симеонов каза още, че разликата между политиката на Турция към България и нашата политика към Турция е, че тяхната политика е последвателна в посока възстановяване на влиянието на турската империя от преди два века.

Относно факта, че Местан се скри в турското посолство, когато стана ясно, че ще го отстраняват, Горан Сиемонов коментира, че това е показателно за протурската политика, която е водил, но пък е бил неподготвен като агент и е реагирал панически.

Ахмед Доган върна ДПС на изходни позиции – така, както е замислена, обяви още председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса. Той е категоричен, че в този случай са помогнали специалните служби.

Симеонов не смята, че Местан ще направи нова партия. “На Турция не й трябва нова партия, тя си има – на Касим Дал, дали Местан ще отиде в тази партия, или ще се оттегли в именията си в Турция, ще решат службите, на които служи”, смята експертът.

Според него основният проблем на Доган е в кадровата политика и затова се е простил с всички свои заместници, както и с Местан, когото направи лидер на партията. Явно, трябва да приключи с това да е пасивен наблюдател, допълни Симеонов.

„Основният въпрос е кой се опитва да вкара България с нейния етнически модел в глобалната игра и защо, като на него отговор трябва да търси най-вече държавното ръководство, каза пред Епицентър.бг Горан Симеонов.
Според него не бива да има съмнение, че Турция ще продължи с реализацията на своята „Стратегическа дълбочина” и България трябва да е готова с практически мерки в защита на своето население и териториална цялост. Случилото се преди години в Кипър и турските действия сега в пограничните райони на Сирия са конкретните примери.

Бившият разузнавач цитира и отец Боян Саръев: „…ислямизацията на Родопите е в ход и по-важното, че на тази агресия не може да се противопостави отделната личност, нито отделна организация, добавям и политическа партия. Необходима е силата и мощта на цялата държава”.

Точно заради това „спешно ни трябва Българска национална доктрина, която да определи за 15-20 години напред основните жалони за цялостното развитие на българската държава. Да заявим ясно на света и на своите съседи как виждаме България и как ще отстояваме нашия национален интерес. За да знаят всички и най-вече „големите началници” за какво иде реч“, обясни още Симеонов.

„А ние слушаме чужди посланници, които в нарушение на чл. 41 на Виенската конвенция, който изрично постановява … дипломатическите лица да не се месят във вътрешните работи на приемащата държава. И по-нататък … Всички официални работи с приемащата държава, възложени им от изпращащата държава, са длъжни да уреждат с МВнР или чрез негово посредничество!“, допълни той.

Според Симеонов „ние им позволяваме да си разиграват коня и да ни поучават вместо да им посочим вратата! А турските консули даже посягат и на държавата ни. Докога Външно министерство ще се ослушва и мълчи?“ – попита риторично разузнавачът.

Симеонов, който е бивш резидент на българското разузнаване в Анкара, цитира американския геополитик и анализатор Фредерик Енгдал, който казва: „ Ако съзнанието ви е, че сте жертва, то тогава винаги ще бъдете жертва. Балканската политическа класа винаги има мисленето „ние сме жертва на големите германци, големите брюкселци и на още по-великите вашингтонци! Затова трябва да си седим като малки мишки и да правим това което казва господарят. Докато мислите така, вие всеки път ще сте жертвата. Ако мислите различно някой път може и да преживеете историята на Давид и Голиат”.
Точно, както се е случило у нас при Съединението, добави Симеонов.

Той поясни, че на българските политици и държавници трябва да им стане ясно, че светът се променя изключително динамично, че предстои преразпределение не само на сфери на влияние, но и на територии, свързано е и с промяна на съществуващи граници. За доказателство той посочи ставащото в Близкия изток, в Северна Африка, в Украйна – региони, ужасяващо близо до България.

Горан Симеонов очерта и нещо като вариант за спасение – той предложи на управляващите да не се ослушват и снишават, защото е време България да участва в голямата игра. „Опасността пак да ни пропуснат е напълно реална, а както е тръгнало, този път може въобще да ни зачеркнат“, заключи той.
Източник: epicenter.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.