Правителството допусна структура на турските служби в България

Правителството допусна структура на турските служби в България
По време на посещението на турския премиер Ахмед Давутоглу в София е било договорено нещо, което остана встрани от общественото внимание, но ще има огромно въздействие върху ситуацията в България в контекста на българо-турските отношения. При срещата на двете правителствени делегации са се договорили в нашата страна да се открие офис на Турската агенция за сътрудничество и развитие (TIKA).
Страната ни дълги години отхвърля предложеният на Анкара за откриване на подобно представителство. Българските власти досега отклоняваха натиска с аргумента, че сме в ЕС и подобно нещо не е необходимо. ТИКА е неправителствена организация, която оперира основно в бившите територии на Османската империя в Европа, Азия и Африка. Тя развива благотворителни проекти предимно с културна, медицинска и религиозна насоченост. Зад маската на благотворителността обаче се случват някои притеснителни неща. Например в Косово, организацията разруши археологически паметници от римско време и финансира издигането на тяхно място на джамии, които твърди, че са били там по османско време. Това предизвика гнева на историци, археолози и общественици, но малката балканска страна не успя да се справи с могъщия си благотворител. В Сирия организацията бе засечена да се занимава с превоза не на хуманитарни помощи, а на други стоки в камионите си. По непотвърдена информация става дума за транспорт на оръжие. ТИКА работи много сериозно в Македония, което не е в унисон с българската политика там.
Българският министър-председател е приел стъпването на организацията на българска земя да започне с проекти в секторите земеделие и животновъдство. С това ще се позволи влизането на влиятелната организация директно в смесените региони, които вече са под силно напрежение заради случващото се около ДПС. Виси въпросът и редно ли е България, която член на ЕС да получава помощи за развитие.
Неофициално се знае, че ТИКА е структура на турските тайна служби, която се използва по линия на „меката сила“ на режима на Ердоган. Тя е създадена през 1992 година, паралелно с идеята на турския президент Тургут Йозал за завръщането на Турция на Балканите. Първоначално е под шапката на външното министерство. Непосредственият повод е активната политика по времето на Йозал спрямо започналите преход страни на Балканите, Кавказ и в Средна Азия. За да се повиши ефективността й. През 1999 година агенцията минава на директно подчинение на премиера на Турция. По време на управлението на Партията на справедливостта и развитието ТИКА се превръща в значим играч в турската външна политика. Бившият директор на ТИКА – Хакан Фидан, след напускането на поста води тайните преговори в ПКК, а през 2010 година оглави турската специални служба – МИТ. Бюджетът на организацията постоянно расте пред годините. От 73 млн. долара през 2002 г. се увеличава на 339 млн. през 2004 г. – 600 млн. през 2005 г. – 760 млн. през 2007 година. Днес надминава милиард.
В Европейския съюз единствено Унгария и Румъния позволиха на ТИКА да открие офис, но и двете страни нямат турско или мюсюлманско малцинство. Въпреки това организацията се опитва да работи конкретно с гагузите в Румъния. Влизането в двете членки на ЕС е по-скоро претекст за прецедент, за да може да се стъпи в ключовата страна за турския геополитически коридор – България. И така да се форсират проектите по линия на културната и религиозна автономия на българските граждани с турско самосъзнание. От страна на българското правителство липса информация или разяснения кое е наложило промяна в българската позиция по въпроса.
Автор:Добри Мариянов
Източник:obshtestvo.net

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.