За скандалите в страната Николай Цонев пред ПИК

За скандалите в страната Николай Цонев пред ПИК
СЕНЗАЦИЯ в ПИК! Николай Цонев разкри коя българска партия е първият проект на Турция! Политикът проговори за скандалите в БСП и ДПС, “Ислямска държава” и сваления руски самолет!
Николай Цонев е бивш министър на отбраната от 2008 до 2009 година.
Той е председател на партия “Нова алтернатива”.
Потърсихме г-ц Цонев за коментар относно изминалата политическа година в България, скандалите в БСП и ДПС, “Ислямска държава” и отношенията между Русия и Турция заради сваления самолет.
Интервю на Явор Белчев
– Г-н Цонев, какъв анализ може да направите за изминалата политическа година в страната?
– Правителството започна да прави това, което правеше по времето на кабинета Борисов 1. Вече се говори за по-сериозни приходи в бюджета от приходните агенции и от там следва и въпросът – защо тези приходи не бяха реализирани при предишното управление на ГЕРБ и къде са тези 8 милиарда, които се говори, че ще бъдат събрани за следващите 4 години.
Не можем да подминем скандала “Янева гейт” или “Двете каки”, който показва какво е състоянието на правосъдната система и как политиката влияе върху правосъдието в страната.
– Как ще коментирате измяната на Лютви Местан и скандалите в ДПС?
– Това, което се случи в последните дни в ръководството на ДПС се очакваше отдавна. Много от политолозите го прогнозираха. Виждаше се, че Местан завива в посока на Турция. Напоследък много се хули Местан, но би трябвало да се говори за партията, която участва в правителството – Народна партия “Свобода и достойнство” (б.а. – лидер на партията е Касим Дал) Тази партия беше първият проект на турското правителство и явно продължава да бъде проект на Турция щом са в нашия кабинет.
– Как ще се развият събитията в ДПС след промените в партията?
– Ще има очистване в партията. Този случай наподобява на този от 10 ноември в комунистическата партия. Хората не Местан ще бъдат отстранени. Ще има обвинение, че ДПС не е лошата партия, а тези, които са злоупотребявали с нейното влияние. Ще бъде избран и нов лидер на следващата конференция, която ще се проведе през пролетта.
– Друга голяма партия е раздирана от скандали и сривове. Има ли шанс БСП да излезе от кризата?
– На БСП й трябва лидер, който да я поведе в една посока на принципност, морал и на поведение на социалистическа партия. Явно това няма да се случи скоро. Там продължават още да командват хората, които са командвали Държавна сигурност. Възможно е другите леви партии да се развият повече.
– Може ли според Вас да се стигне до предсрочни избори след изцепките на Реформаторския блок?
– Има много индикации, че ще има предсрочни избори. Според мен е възможно това да се случи, но предсрочни вот няма да бъде в близките 6-7 месеца.
– Атентатът на “Ислямска държава” в Париж повлия и на нашата страна. Хората започнаха масово да се страхуват от покушения. Трябва ли България да се чувства застрашена от джихадистите?
– Трябва ли да се страхуваме е редно да отговорят хората, които ръководят нашите служби, които разполагат с достатъчно информация. Според мен ние не трябва да се притесняваме на този етап, но животът ще покаже.
– Като експерт и бивш военен министър как ще коментирате световния скандал със сваления руски самолет?
– За мен това е грешка на Турция и на турското ръководство. Когато един самолет застрашава националната сигурност и въздушното пространство и може да бъде заплаха от тероризъм, то този самолет се сваля и се атакува много преди да се навлезе в турското въздушно пространство. Ердоган се опита да въвлече НАТО в този конфликт, които бяха изненадани и го показаха със спешните сбирки и консултации.
Друга голяма грешка е твърдението на Ердоган, че не е знаел, че самолетът е руски. Чисто професионално мога да кажа, че няма как дадеш заповед за сваляне на някакъв въздушен обект, ако не знаеш какъв е обектът и какво превозва. Ами ако самолетът беше пътнически и беше свален, тогава какво щеше да бъде оправданието.
А иначе самата тишина и плахите изказвания в българското политическо пространство се дължат на това, че голяма част от нашите политици, които са евроатлантически ориентирани, запазиха мълчание, защото няма какво да кажат. А тези, които са проруски настроени нададоха вой, че Турция започва Трета световна война.
– Вие лично доволен ли сте от развитието на Вашата партия “Нова алтернатива” през изминалата година и как ще продължите през 2016 г.?
– Като цялото годината бе белязана с местните избори. Ние от “Нова алтернатива” сме изключително задоволени от резултатите, които получихме. Имаме два общински кмета и 41 общински съветника в страната, което за млада партия като нашата е много добър резултат. Направихме над 45 000 гласа самостоятелно.
Тази година нашата партия навърши 3 години от регистрацията си и вече участвахме два пъти в парламентарни избори и един път в местни. Двамата ни общински кмета са в Две Могили и в община Опан в Старoзагорска област.
Тези добри резултати ни дават основание да видим отлична перспектива за развитието на партията.

Източник:pik.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.