Проф. Атанас Тасев: Неизбежно е увеличаването на цената на електроенергията

Проф. Атанас Тасев: Неизбежно е увеличаването на цената на електроенергията

Неизбежно е увеличаването на цената на електроенергията.

Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Спирането на закономерния ръст на цената на ел. енергията защитава големите потребители, обясни той.

„Двата вектора трябва да се разделят. Не може социалният да влезе в икономическия вектор на енергетиката и не е редно. Тук ролята на държавата е преобладаваща. Просто е дошло време, в което всеки трябва да поеме своята тежест.

Държавата трябва да поеме тежестта на енергийно бедните. Това е проблем не само при нас. ЕК има цял раздел в своята стратегия за защита на енергийно слабите потребители. Така че ние, предполагам, искаме или не ще влезем в този сценарий, но това е и на фона на неизбежното увеличаване на цената на електроенергията, колкото и да не ни се иска това да се случи“, обясни той.

Проф. Атанас Тасев каза още, че затваряне на ТЕЦ „Марица Изток“ 1, 2 и 3 безспорно ще повлияе на енергийната сигурност на България.

Той коментира още, че в условие на либерализация държавата е представила всички възможни инструменти участниците на пазара да купуват и продават енергия по европейските правила. Въпросът е кой как използва и интерпретира инструмента, добави енергийният експерт.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.